ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Σαρκοζί: Η Ευρώπη μπορεί χωρίς τους Βρετανούς

Brexit - Σαρκοζί: Η Ευρώπη μπορεί χωρίς τους Βρετανούς

«Η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει να σταματήσει μέχρι νεωτέρας. Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη».

Μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να συμφωνηθεί μια «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του και η σαφήνεια επιτάσσει να πω ότι αυτό το συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Αυτό που είπε ο βρετανικός λαός θα μπορούσαν να το πουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε», υπογράμμισε.

Κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη κρίση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου, δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, χαρακτήρισε «κατεπείγον ζήτημα την επανίδρυση της Ευρώπης μέσω της σύνταξης μιας νέας συνθήκης».

«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Βρετανούς και άλλωστε έχουμε χρόνο για να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας. Από την άλλη, η Ευρώπη -των 27 πλέον- δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο», επέμεινε.

Για τον λόγο αυτό, ο Σαρκοζί ζητά «μια σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβει την απόφαση για τη σύνταξη μιας νέας συνθήκης που θα δείχνει στους λαούς της ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Προτείνει μάλιστα να βασιστεί αυτή η συνθήκη σε πέντε πυλώνες: το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την εγκαθίδρυση μιας «οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης», την εστίαση σε «δέκα στρατηγικές προτεραιότητες» και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Τέλος, «η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει σαφώς να σταματήσει μέχρι νεωτέρας. Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Ρoή Ειδήσεων