ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ανεξάρτητο Λονδίνο μετά το Brexit;

Βρετανία: Ανεξάρτητο Λονδίνο μετά το Brexit;

Με το σχετικό αίτημα ζητείται από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αίτηση, με την οποία ζητείται η ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας ώστε να παραμείνει στην ΕΕ, ξεκίνησε σαν αστείο αλλά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις: «Ανεξάρτητο Λονδίνο! Ο Σαντίκ Καν πρόεδρος! Ζήτω το Lexit (London exit)», ξεπέρασε τις 130.000 υπογραφές.

«Ξεκίνησε σαν ένα αστείο, μια κραυγή απογοήτευσης. Πίστευα ότι θα συγκέντρωνε 100 ή 200 υπογραφές το πολύ. Δεν μπορώ να το πιστέψω», εξηγεί στο AFP ο συντάκτης της αίτησης, ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ, ένας 29χρονος συγγραφέας και ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Η αίτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος τα χαράματα της Παρασκευής (24/06), ζητά από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν «να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλει την υποψηφιότητά του για να ενταχθεί στην ΕΕ».

Αδύνατο; «Ναι, αλλά πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε και πως ένα Brexit ήταν αδύνατο«, απαντά ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ ο οποίος, ενθαρρυμένος από την γιγάντια επιτυχία της αίτησής του, θέλει ήδη να ζητήσει περισσότερες εξουσίες για την πόλη του Λονδίνου.

Η έκκλησή του δεν ήταν η μόνη. Μια άλλη αίτηση «για να παραμείνει το Λονδίνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συγκέντρωνε σήμερα το μεσημέρι 16.000 υπογραφές.

Ο ίδιος ο Σαντίκ Καν έδωσε ήδη από την Παρασκευή (24/06) στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία ζητάει να συμμετάσχει το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και «να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς».

«Έχει μεγάλη σημασία το Λονδίνο να έχει φωνή στο κεφάλαιο αυτό κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως και η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε. Απευθυνόμενος απ' ευθείας στους ευρωπαίους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε πως είναι «πάντα ευπρόσδεκτοι στο Λονδίνο».

Σχετικές ειδήσεις