ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Κωνσταντινούπολη: Έτσι χτύπησαν (ξανά) οι τρομοκράτες την Τουρκία

Επίθεση Κωνσταντινούπολη: Έτσι χτύπησαν (ξανά) οι τρομοκράτες την Τουρκία

Ο τρόμος επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης (28/6) στην Κωνσταντινούπολη, βυθίζοντας στο πένθος την Τουρκία και σοκάροντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα - 41 οι νεκροί ενώ σε 239 υπολογίζονταιοι τραυματίες - Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα των τριών τρομοκρατών, παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι πίσω από την επίθεση είναι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Τουρκία θρηνεί για ακόμα μια φορά θύματα από τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, στο νέο μακελειό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (28/06) σε ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα αεροδρόμια της Ευρώπης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άτομα.

Το μακελειό που συγκλονίζει την Κωνσταντινούπολη

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με συνέπεια το θάνατο 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 239. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η επίθεση αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21:22 το βράδυ της Τρίτης (28/6). Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Δείτε ΕΔΩ ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης μέσα από κατάστημα στο αερδρόμιο Ατατούρκ.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.

Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτή, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι τρεις δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί.

Οι δράστες αρχικά προσπάθησαν να περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου της εισόδου, αλλά όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, άρχισαν να πυροβολούν.

turkey29

Στο βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου φαίνεται ένας από τους δράστες, με το όπλο στα χέρια, να στοχεύει πολίτες που τρέχουν να σωθούν λίγο πριν ένας αστυνομικός τον πυροβολήσει και πέσει νεκρός.

Οι εικόνες που ακολούθησαν μετά την πρώτη έκρηξη ήταν σκηνές απόλυτου χάους. Πτώματα και τραυματίες παντού. Σειρήνες ασθενοφόρων και ουρλιαχτά τρόμου. Ακολουθεί η δεύτερη έκρηξη...

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, προχώρησε σε αναστολή των πτήσεων της, μέχρι τις 08:00 σήμερα το πρωί, τοπική ώρα.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά "προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας εκεί.

Ευθύνες στη Δύση επιρρίπτει ο Ερντογάν

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανακοίνωσή του σχετικά με το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

aasws

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στο «Ατατούρκ»

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση «με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο» την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

1016115

Κανονικά οι πτήσεις της Aegean προς την Κωνσταντινούπολη

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η μεσημεριανή πτήση της Aegean προς και από Κωνσταντινούπολη μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα η AEGEAN θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω προγραμματισμένες πτήσεις της, που λόγω προηγούμενης ενημέρωσης από το αεροδρόμιο είχε εξαγγείλει την ακύρωσή τους. Πρόκειται για τις πτήσεις

Α3 992 Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 13:50-15:15
A3993 Κωνσταντινούπολη-Αθήνα 16:00-17:25

Η AEGEAN ακύρωσε τη σημερινή πρωινή πτήση προς/από Κωνσταντινούπολη μετά από επίσημη ανακοίνωση ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν κλειστό.

Το Ιράν αναστέλλει όλες τις πτήσεις για το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις του για το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μετά την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε.

«Εξαιτίας της χθεσινοβραδινής έκρηξης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όλες οι ιρανικές πτήσεις αναστέλλονται μέχρι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Ρεζά Τζαφαρζαντέχ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

1016111

Σχετικές ειδήσεις