ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Ενθαρρυμένη» η Σκωτία για την προοπτική παραμονής της στην ΕΕ (Vid)

Brexit: «Ενθαρρυμένη» η Σκωτία για την προοπτική παραμονής της στην ΕΕ (Vid)

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε «ενθαρρυμένη» μετά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες χθες (29/6), αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία την περίοδο μετά το Brexit.

«Είμαι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κλείνοντας την ημέρα των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο, παραδέχθηκε η ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα.

«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία», είπε η ηγέτιδα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ ξεκινήσουν, είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι επιλογές και η Σκωτία να τύχει σεβασμού», σημείωσε η Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Σκωτίας.

Ωστόσο η Στέρτζον αντιμετώπισε την απορριπτική στάση της Ισπανίας και μάλλον επιφυλακτικές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρότι επιμένει ότι η Σκωτία δεν πρέπει να συρθεί εκτός της ΕΕ παρά τη θέλησή της.

Ο Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος πασχίζει να εμποδίσει την Καταλονία να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, διεμήνυσε νωρίτερα χθες ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τη Σκοτία. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, φεύγει και η Σκωτία», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα χθες πως «η Σκωτία κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

Σχετικές ειδήσεις