ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ακυρώνεται το αποτέλεσμα των εκλογών (Vids)

Αυστρία: Ακυρώνεται το αποτέλεσμα των εκλογών (Vids)

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκ νέου. Στην ψηφοφορία, η οποία έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου, ο ακροδεξιός υποψήφιος Norbert Hofer είχε χάσει για λίγες χιλιάδες ψήφους.

Ο Hofer, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), είχε χάσει τον προεδρία με μία διαφορά μόλις 31.000 ψήφων, από τον Alexander Van der Bellen, πρώην καθηγητή οικονομικών, ο οποίος εκρποσωπούσε το Κόμμα των Πρασίνων.

Η τελική καταμέτρηση είχε δείξει ότι ο Van der Bellen είχε λάβει το 50,3% των ψήφων, σε σύγκριση με το 49,7% του Hofer.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας στη Βιέννη, κρίνει ότι οι εκλογές πρέπει να επαναληφθούν, μετά την ένσταση που είχε καταθέσει το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας», ισχυριζόμενο διάπραξη παρατυπιών.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε προφορικά, καθώς αναγνώσθηκε από τον πρόεδρό του, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος την αιτιολόγησε τονίζοντας πως οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους.

Διαβεβαίωσε επίσης πως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.

Μία επανάληψη εκλογών δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της Αυστρίας, απλά μόνον σε δύο περιπτώσεις, κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, όπου είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες.

Η σημερινή απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Κάνοντας δεκτή την προσφυγή της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ως συλλογικό όργανο, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν από τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων -το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης που εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30%- είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Επικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, το Κόμμα των Ελευθέρων ζητούσε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που με τη σειρά της, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελευθέρων στις 152 σελίδες της προσφυγής τους, είχε αρχίσει νωρίτερα του κανονικού.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μόλις 30.863 ψήφων, είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως «οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας», από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος, προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.

Για τις 20 «σοβαρότερες» από τις καταγγελθείσες περιπτώσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εξετάσει την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια ακρόαση συνολικά 67 μάρτυρες, διαπιστώνοντας κάποια τυπικά λάθη, χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή ένδειξη για νοθεία κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του σ' όλο το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, ωστόσο σε αυτή την ίδια την προσφυγή του δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά-καταγγελία για κάτι τέτοιο.

Κατά την άποψη αναλυτών στη Βιέννη, κανονικά το κόμμα θα πρέπει τώρα μάλλον να αντιμετωπίσει πρόβλημα για τους εκλογικούς αντιπροσώπους του (σ.σ.: πιθανόν με την κατηγορία της ψευδορκίας), καθώς αυτοί, στο σύνολό τους, είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα ως μάρτυρές της προσφυγής του, καλούνταν να καταγγείλουν παρατυπίες και παραλείψεις.

Η αυστριακή Βουλή ανακοίνωσε χθες (30/6) το πρόγραμμα της τελετής για τον επίσημο αποχαιρετισμό, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου, του απερχόμενου ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, του προερχόμενου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004-2016) στο ύπατο αξίωμα της χώρας, δεν μπορούσε, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

«Η επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι πιθανο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου»

Στο μεταξύ, η επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δήλωσε ο υποψήφιος που είχε ανακηρυχθεί νικητής της ψηφοφορίας που διεξήχθη στις 22 Μαΐου.

«Η εκλογή θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε κερδίσει με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας τον Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν έκανε τη δήλωση αυτή αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε την επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών διαπιστώνοντας παρατυπίες, αν και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για νοθεία. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών δεν έχει ακόμα οριστεί.

Σεβαστή σε πολιτειακή και πολιτική ηγεσία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η σημερινή απόφαση για την ακύρωση και την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που ανακοίνωσε το μεσημέρι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, αποδεχόμενο την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, τυγχάνει σεβασμού από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις αντιδράσεις και σχετικές δηλώσεις των εκπροσώπων της.

Ο απερχόμενος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ θεωρεί τη σημερινή ημέρα «σημαντική γιατί η Δημοκρατία πέρασε με επιτυχία μία δοκιμασία», κάνοντας αναφορά στις προηγούμενες «επώδυνες ημέρες και εβδομάδες που όμως τελείωσαν με μία ξεκάθαρη αποσαφήνιση της κατάστασης».

Όπως σημείωσε, υπήρξαν λάθη και έγινε αυτό που έπρεπε, δηλαδή να καταδειχθούν τα λάθη, ενώ ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξουν τοποθετήσεις που να αμφισβητούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, ο προεκλογικός αγώνας για την επανάληψη των εκλογών, θα πρέπει, κατά την άποψή του, να διεξαχθεί ιδιαίτερα προσεκτικά και στο τέλος να υπάρχει ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα για την εκλογή του προέδρου.

«Σε μία Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ακεραιότητα μίας εκλογικής αναμέτρησης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν ανάγεται στην διαπίστωση νοθείας αλλά σε τυπικά λάθη, ούτε αμφισβητείται η συνταγματικότητα της επιστολικής ψήφου, ούτε καθίστανται υπεύθυνοι για τις παρατυπίες, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων.

Η απόφαση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για συναισθηματισμούς και ο ίδιος επιθυμεί μία γρήγορη εφαρμογή της για την επανάληψη των εκλογών, στις οποίες καλεί όλους να κάνουν χρήση του εκλογικού δικαιώματός τους, ακόμα και αν υπάρχει η κάποια σχετική κόπωση, ανέφερε ο καγκελάριος Κερν, ο οποίος, σχολιάζοντας απόψεις πως η επανάληψη των εκλογών θα επιτείνει τον διχασμό της κοινωνίας, τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα συνιστούσε πιθανώς ένα μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, τόνισε πως με αυτή αποδεικνύεται ότι στην Αυστρία λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, αποσαφηνίζεται πως δεν υπήρξε καμία περίπτωση νοθείας και επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, ενώ ο ίδιος ζήτησε στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα να τηρηθούν επακριβώς οι κανόνες του παιχνιδιού και να υπάρξει ενημέρωση και κατάρτιση των εκλογικών αντιπροσώπων για την εκλογική διαδικασία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή, καθώς, όπως είπε, η εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας, δήλωσε η Εύα Γλαβίσνιγκ, η αρχηγός των Πράσινων, των οποίων ο υποψήφιος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε αναδειχθεί νικητής του (σ.σ. άκυρου πλέον) δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, επισήμανε πως η απόφαση πρέπει να είναι σεβαστή, έστω και εάν σε αυτή η κατηγορία που διατυπώνεται δεν είναι εκλογική απάτη αλλά «τσαπατσουλιά», ενώ, ενόψει της μελλοντικής νέας εκλογικής αναμέτρησης, ο ίδιος (ο οποίος υποστήριξε τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν) απευθύνει έκκληση για προσέλευση στις κάλπες και για εκ νέου «σωστή επιλογή».

Χαρακτηριστική ήταν η στάση που κράτησε απέναντι στην ανακοίνωση της απόφασης του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας εκπρόσωπος σημείωσε: «Είδα τις ειδήσεις. Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο. Πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανακοινώθηκε προφορικά, με ανάγνωσή της το μεσημέρι στη Βιέννη, από τον πρόεδρό του, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος αναφέροντας την αιτιολόγησή της, τόνισε πως οι εκλογές αποτελούν τα θεμέλια της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους, ενώ διαβεβαίωσε επίσης, πως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος της είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.

Μία επανάληψη εκλογών δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της Αυστρίας, απλά μόνον σε δύο περιπτώσεις, κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, όταν είχε κριθεί απαραίτητη η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες, ενώ η απόφαση αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Με την αποδοχή από το Συνταγματικό Δικαστήριο, της προσφυγής της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν πλέον προσωρινά ως συλλογικό όργανο - με την ολοκλήρωση της δεύτερης εξαετούς θητείας του απερχόμενου ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ στις 8 Ιουλίου - η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της.

Ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της Βουλής εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο υπαρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης – το οποίο εδώ και ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30% – είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόμμα των Ελευθέρων, στο μεν πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του, σε όλο το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, ωστόσο σε αυτή την ίδια την προσφυγή του, δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά-καταγγελία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να επισημαίνει τώρα στην απόφασή του την μη ύπαρξη οποιασδήποτε περίπτωσης νοθείας.

Επικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, το Κόμμα των Ελευθέρων ζητούσε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, κάτι που είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως, «οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας», από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος, προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.

Σχετικές ειδήσεις