Η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες

Η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες

Οι κυρώσεις, η ισχύς των οποίων έληγε στα τέλη Ιουλίου, αφορούν κυρίως τις τράπεζες και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις και έπληξαν σοβαρά την οικονομία της χώρας αυτής, που κήρυξε με τη σειρά της εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επισήμως σήμερα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2014 για τη φερόμενη εμπλοκή της στην ουκρανική σύγκρουση, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Αφου εκτίμησε την εφαρμγή των συμφωνιών τυ Μινσκ, το Συμβουλιο αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις για άλλους έξι μήνες, έως την 31η Ιανουαρίου 2017», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφερόμενο στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει «παράλογη και κοντόφθαλμη» την απόφαση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ως «παράλογη και κοντόφθαλμη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρατείνει για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στη Μόσχα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Η παράταση αυτών των «αθέμιτων» κυρώσεων καταδεικνύει πως «οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την κοντόφθαλμη πολιτική τους», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Θεωρούμε παράλογο να συνδέονται αυτά τα μέτρα επιβολής διακρίσεων εναντίον της Ρωσίας, η οποία δεν παίρνει μέρος στην εσωτερική ουκρανική σύγκρουση, με τον σεβασμό των συμφωνιών του Μινσκ», υπογραμμίζει.

Η ρωσική διπλωματία αναφέρει πάντως ότι «δεν είναι διατεθειμένη να δραματοποιήσει υπερβολικά την παράταση των κυρώσεων», διαβεβαιώνοντας ότι αυτή δεν θα κάνει να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Μόσχας.