ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστραλία - Οι Έλληνες ομογενείς θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστραλία - Οι Έλληνες ομογενείς θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην Αυστραλία για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες αναμετρώνται η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία του Μάλκολμ Τέρνμπουλ και η αντιπολίτευση των Εργατικών, μια μάχη που προβλεπόταν ότι θα είναι αμφίρροπη.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) για τους περίπου 15,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους οι οποίοι καλούνται στις κάλπες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον επικεφαλής της κυβέρνησης Μάλκολμ Τέρνμπουλ επί του αρχηγού της αντιπολίτευσης, του 49χρονου πρώην συνδικαλιστή Μπιλ Σόρτεν.

Ο Τέρνμπουλ, 61 ετών, φιλοδοξεί να επιτύχει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το εσωκομματικό πραξικόπημα στο Φιλελεύθερο Κόμμα που οδήγησε στην αποπομπή τον Σεπτέμβριο του Τόνι Άμποτ.

Ο πολυεκατομμυριούχος Τέρνμπουλ, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών, έδωσε έμφαση τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του στις ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του Brexit και επέμεινε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει.

Από την έλευση του Εργατικού Κέβιν Ραντ το 2007 στην εξουσία, έπειτα από μια δεκαετία «βασιλείας» του Φιλελεύθερου Τζον Χάουαρντ, η αυστραλιανή πολιτική έχει γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτη.

Ο Ραντ ανατράπηκε από την Τζούλια Γκίλαρντ το 2010, πριν ξαναπάρει την εξουσία το 2013 και την χάσει ξανά μερικούς μήνες αργότερα όταν ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές από τον Τόνι Άμποτ, που κι αυτός με τη σειρά του ανατράπηκε τον Σεπτέμβριο από τον Τέρνμπουλ.

Η συμμετοχή στις εκλογές παραμένει υποχρεωτική στην Αυστραλία από το 1924. Οι αυστραλοί εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τα 150 μέλη της Βουλής καθώς και τα 76 μέλη της Γερουσίας.

Ρoή Ειδήσεων