ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη

Συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν επίσημα με τη Ρωσία στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής της συμμαχίας στη Βαρσοβία, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Το φόρουμ που έφερε στο ίδιο τραπέζι τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, πρώην αντίπαλό της στον Ψυχρό Πόλεμο, συγκλήθηκε τελευταία φορά τον Απρίλιο μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο χρόνων, καθώς οι σχέσεις των δύο μερών κύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες λόγω της προσάρτησης από τη Ρωσία της Κριμαίας, της χερσονήσου της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συναντηθεί σε επίπεδο πρέσβεων ξανά στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, μετά από τη σύνοδο στη Βαρσοβία όπου οι Δυτικοί ηγέτες θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη αλλά θα επικεντρωθούν στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Μόσχα θα εστιαστεί στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Βαρσοβία, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων της συμμαχίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην κεντρική Ευρώπη.

"Η βασική εστίαση θα είναι στη στρατιωτική ασφάλεια που έπεται των αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία", είπε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντρ Γκρούσκο. "Ευελπιστούμε σε μια ειλικρινή και σοβαρή συζήτηση στα θέματα που αφορούν την αύξηση των δράσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επίδρασή τους στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και τις περιοχές της", τόνισε ο Γκρούσκο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ είπε σε γραπτή δήλωση πως οι συζητήσεις "θα εστιαστούν στην κρίση εντός και πέριξ της Ουκρανίας και την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι Συμφωνίες του Μινσκ", αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στη Λευκορωσία πέρσι για το τέλος του πολέμου στον οποίο εμπλέκονται αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζουν τη Ρωσία.

"Θα εξετάσουμε επίσης και τις στρατιωτικές δράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη μείωση κινδύνων, καθώς και στην κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν", πρόσθεσε στη δήλωσή του.

Σχετικές ειδήσεις