ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός από καταγγελία «βόμβα» για τις μπάρες σοκολάτας Kinder!

Παγκόσμιος συναγερμός από καταγγελία «βόμβα» για τις μπάρες σοκολάτας Kinder!

Αρωματικά ορυκτέλαια, τα οποία πιθανόν είναι καρκινογόνα, υποστήριξε ότι περιέχουν οι μπάρες σοκολάτας Kinder και τουλάχιστον ένα ακόμη παρόμοιο προϊόν που πωλείται στη Γερμανία, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch, απευθύνοντας έκκληση να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων.

Η εταιρεία Ferrero, η οποία παράγει τις μπάρες σοκολάτας Kinder, διαβεβαίωσε πάντως από την πλευρά της ότι «μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών» περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν κοινές προσπάθειες», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, τόσο από πλευράς «αγροδιατροφικής βιομηχανίας», όσο και από πλευράς «εμπόρων πρώτων υλών στην Ευρώπη και διεθνώς», προστίθεται.

Η Foodwatch, μια ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε το 2002 στη Γερμανία από έναν πρώην διευθυντή της Greenpeace, τον Τίλο Μπόντε, τονίζει ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder, όπως και τα σοκολατάκια Fioretto Nougats Minis της εταιρείας Lindt, τα οποία διατίθενται στη λιανική στη Γερμανία, «έχουν επιμολυνθεί από τα λεγόμενα αρωματικά ορυκτέλαια». Η επιμόλυνση αυτή προέρχεται, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, από τα περιτυλίγματα που έχουν οι μπάρες σοκολάτας αυτές.

Κατά συνέπεια, μπορεί οι συγκεκριμένες μπάρες σοκολάτας να «προκαλέσουν καρκίνο» ή «γενετικές διαταραχές». Αλλά παρ' όλα αυτά, «οι κατασκευαστές αρνήθηκαν να τις αποσύρουν από τη λιανική», υποστηρίζει η Foodwatch στον ιστότοπό της.

Η Φερέρο διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «εργάζεται πάνω σε τεχνικές λύσεις για ελαχιστοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν η παρουσία αυτών των ουσιών» στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με τη Foodwatch, οι μπάρες σοκολάτας της Kinder περιέχουν 1,2 mg/kg αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH), ενώ τα σοκολατάκια της Lindt 0,7 mg/kg, παρότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα ίχνος τους.

Η Foodwatch υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι ουσίες αυτές θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες»…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων