ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ντάλας: Αυτός είναι ο ένοπλος που οχυρώθηκε στο γκαράζ – Τον σκότωσε... ρομπότ! (video)

Μακελειό Ντάλας: Αυτός είναι ο ένοπλος που οχυρώθηκε  στο γκαράζ – Τον σκότωσε... ρομπότ! (video)

Τουλάχιστον ένας ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε 5 αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους επτά -ανάμεσα τους και δύο πολίτες- σε μια συντονισμένη επίθεση στο Ντάλας που έληξε όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ το οποίο μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό, σκοτώνοντας έναν ένοπλο μέσα σε γκαράζ, όπου είχε οχυρωθεί.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας εκ των πολλών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη χώρα, κατά των φόνων δύο Αφροαμερικανών από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.

Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης (7/7) ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα, ενώ σκότωσε ένα τέταρτο που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ.

«Ήθελε να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς», γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.

«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των δολοφονιών Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς» επισήμανε ο Μπράουν.

«Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν εκνευρισμένος με τους λευκούς πολίτες και δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».

Cm2g12 WAAEMKMS copy

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Micah Xavier Johnson, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, σύμφωνα με τον Μπράουν κι ότι έδρασε μόνος. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπό ρήτρα ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα τρομοκρατίας.

Ο νεαρός άνδρας ηλικίας 25 ετών διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News.

Ο υψηλότερος απολογισμός θυμάτων για την αμερικανική αστυνομία μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Το κέντρο του Ντάλας παραμένει σήμερα (8/7) αποκλεισμένο: πυροτεχνουργοί, ιατροδικαστές και ειδικοί βαλλιστικών αναλύσεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κτηνωδία που συγκλόνισε την πόλη μας. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτό το χάσμα μεταξύ της αστυνομίας μας και των πολιτών μας πρέπει να κλείσει», υπογράμμισε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.

Τα πυρά άρχισαν να πέφτουν βροχή καθώς η διαδήλωση στο Ντάλας όδευε προς το τέλος της. Δεκάδες πολίτες άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση στους δρόμους της πόλης.

Ήταν η φονικότερη ημέρα για την αστυνομία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Συνολικά 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες δέχθηκαν πυρά κατά την επίθεση, γνωστοποίησε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς. Τρεις αστυνομικοί που τραυματίστηκαν ήταν γυναίκες.

Ο δήμαρχος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, δεν είναι «συνεργάσιμοι» με τους ανακριτές.

Επιπλέον από τον ένοπλο που σκοτώθηκε στο υπόγειο γκαράζ ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα και τα στοιχεία του ερευνώνται σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως γνωρίζει όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην επίθεση, είπε ο Ρόουλινγκς.

Σχετικές ειδήσεις