ΚΟΣΜΟΣ

Παράδεισος για τους ξένους επενδυτές η Νότια Αυστραλία

Παράδεισος για τους ξένους επενδυτές η Νότια Αυστραλία

Οι ξένοι επενδυτές ακινήτων -οι οποίοι στη Βικτώρια, τη Ν.Ν. Ουαλία και το Κουίνσλαντ επιβαρύνονται με έξτρα φόρους-, θα απαλλάσσονται από αυτούς όταν αγοράζουν ακίνητα στη Νότια Αυστραλία.

Είναι μια ανακοίνωση την οποία έκανε ο πολιτειακός θησαυροφύλακας Ν. Αυστραλίας, Τομ Κουτσαντώνης, με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού στις 7/7..

Όσον αφορά την απόφασή του αυτή, τόνισε ότι «δεν πρόκειται στο σημείο αυτό, να μιμηθεί τις άλλες Πολιτείες», τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι φόροι δεν έχουν θέση στην Πολιτεία του Νότου.

Στη Ν.Ν.Ουαλία οι ξένοι επενδυτές ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο 4% επί της τιμής του ακινήτου, όταν πρόκειται για σπίτια, στη Βικτώρια με 7% , ενώ στο Κουίνσλαντ με 3%.

Ο κ. Κουτσαντώνης δήλωσε ότι στόχος του είναι να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών στη Ν. Αυστραλία, σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και αυτού των ακινήτων.

«Είμαστε μια εμπορική Πολιτεία» είπε χαρακτηριστικά.

Επί του ιδίου θέματος, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για πιθανή ιδιωτικοποίηση της κυβερνητικής υπηρεσίας Land Services and Land Titles Office, η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει μεταξύ $350 και $450 εκ.

Το μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές τώρα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Ακινήτων Ν. Αυστραλίας, Daniel Gannon, είναι ξεκάθαρο: «Αν θέλετε να πληρώσετε χαμηλότερους τόκους στις επενδυτικές σας συναλλαγές, ελάτε στη Ν. Αυστραλία».

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι η οικονομία της Ν. Αυστραλίας βάλλεται με το επερχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Holden και του εργοστασίου σιδηροκατασκευών Whyalla στη Βόρεια Αδελαΐδα, ενώ πάνω από 70 θέσεις εργασίας θα χαθούν όταν εντός του εξαμήνου θα κλείσει το μεγάλο κατάστημα ποιοτικών επίπλων Le Cornu, που λειτουργεί από το 1860.

Για να επιστρέψουμε στην κτηματαγορά, στην Αδελαΐδα σημειώνεται σταθερή άνοδος στην τιμή των ακινήτων, η πόλη εξακολουθεί εντούτοις να βρίσκεται αρκετά πίσω από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Πιο συγκεκριμένα, τους τελευταίους 12 μήνες, μέχρι τον Μάιο 2016, η μέση τιμή σπιτιών στην Αδελαΐδα έχει σημειώσει άνοδο 3,9%, φθάνοντας τις $415.000, ενώ στο Σίδνεϊ ο δείκτης αύξησης την ίδια χρονική περίοδο έφθασε το 13,1% και στη Μελβούρνη 13,9%.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις