ΚΟΣΜΟΣ

Φοιτητική διαδήλωση παρέλυσε το Σαντιάγο

Φοιτητική διαδήλωση παρέλυσε το Σαντιάγο
Η όγδοη μαζική φοιτητική διαδήλωση μέσα σε διάστημα τριών μηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα...

Η όγδοη μαζική φοιτητική διαδήλωση μέσα σε διάστημα τριών μηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Χιλής, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέλυσαν πολλές συνοικίες του Σαντιάγο.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών. Δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης, σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι φοιτητές είχαν αποκλείσει δεκατρείς κεντρικούς δρόμους βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσουν.

Η κυβέρνηση δεν είχε δώσει άδεια για τη σημερινή διαδήλωση, η οποία παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε.

«Υπάρχει ένα όριο και το έχουν ξεπεράσει. Οι φοιτητές δεν είναι ιδιοκτήτες των δρόμων», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cooperativa ο νέος υπουργός Παιδείας της Χιλής, Φελίπε Μπούλνες. Ο προκάτοχός του παραιτήθηκε τον Ιούλιο.

Οι φοιτητές, στην κοινή τους κινητοποίηση με τους εκπαιδευτικούς, ζητούσαν να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για τη δημόσια και την ανώτατη παιδεία.

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κοινωνική κρίση αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Μάρτιο του 2010, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια για το εκπαιδευτικό σύστημα των «δύο ταχυτήτων», όπου εκατοντάδες χιλιάδες νέοι χρεώνονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Οι φοιτητές απέρριψαν την Τρίτη μια πρόταση της κυβέρνησης που αφορούσε την αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και τη χορήγηση πιο ευνοϊκών δανείων στους φοιτητές.