ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία

ΗΠΑ: Έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Το βράδυ της Παρασκευής (15/07), ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εκτιμώντας παράλληλα ότι το πραξικόπημα δεν σχεδιάστηκε ούτε εκτελέστηκε καλά.

«Όταν προετοιμάζετε ένα πραξικόπημα, στην πραγματικότητα δεν το διαφημίζετε στους εταίρους σας στο ΝΑΤΟ» απάντησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, σε δημοσιογράφους που του έθεσαν το ερώτημα πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αιφνιδιάστηκαν από τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.

«Όλος ο πλανήτης αιφνιδιάστηκε, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων πολιτών» σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός. «Πρέπει να πω» πρόσθεσε ο ίδιος ότι το πραξικόπημα «δεν φαίνεται πραγματικά να είχε ούτε σχεδιαστεί καλά ούτε εκτελεστεί».

Ο Τζον Κέρι επισήμανε την «πλήρη» υποστήριξη των ΗΠΑ στην «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση της Τουρκίας μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 265 άνθρωποι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων