ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θρίλερ με την «ομολογία» του Οζτούρκ για το πραξικόπημα (vid)

Τουρκία: Θρίλερ με την «ομολογία» του Οζτούρκ για το πραξικόπημα (vid)

Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί το Σάββατο (16/07) και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.

Έπειτα από πολύωρη ανάκριση και με ιδιαίτερα εμφανή πάνω του τα σημάδια της... οργής των κυβερνητικών, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος, πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, Ακίν Οζτούρκ φέρεται να έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Είναι ο πρώτος από τους συλληφθέντες αξιωματικούς που ομολογεί τη συμμετοχή του στην απόπειρα.

Ωστόσο, τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι ο πτέραρχος ανέφερε στους ανακριτές του ότι αποπειράθηκε να αποτρέψει την εκδήλωση στρατιωτικού κινήματος.

Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.

Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

Ο Τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».

Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο Οζτούρκ ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα.

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν επίσης το στρατηγό Μπεκίρ Ερτζάν, διοικητή της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους στον διεθνή συνασπισμό κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και έναν ανώτατο στρατιωτικό σύμβουλο του Ερντογάν.

Σχετικές ειδήσεις