Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν: «Ναι» στη θανατική ποινή σημαίνει «όχι» στην ΕΕ

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν: «Ναι» στη θανατική ποινή σημαίνει «όχι» στην ΕΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντάς του ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ, έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, δεν παρέλειψε να του εκφράσει την ανησυχία της για τις «εκκαθαρίσεις» οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Μέρκελ υπογράμμισε επίσης με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή, τονίζοντάς του ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Μέρκελ υπογράμμισε ακόμα ότι το κύμα συλλήψεων και απομακρύνσεων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Τουρκία προκαλούν «έντονη ανησυχία» στο Βερολίνο, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Ο Ερντογάν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών.

Η Άγκυρα κατήργησε την εσχάτη των ποινών το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για εισδοχή στην ΕΕ.

Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 7.543 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά και σχεδόν 9.000 αστυνομικούς, στρατοχωροφύλακες και δημόσιους λειτουργούς που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, εξελίξεις που δίνουν την εντύπωση περί μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό.

Τις δηλώσεις της Μέρκελ επανέλαβε ουσιαστικά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις Βρυξέλλες, καλώντας την Άγκυρα να αντιμετωπίσει βάσει του κράτους του δικαίου τους υπόπτους για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα απέτρεπε την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ», επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.