ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Αποκάλυψη: Η MIT ήξερε από πριν ότι επίκειται πραξικόπημα

Τουρκία - Αποκάλυψη: Η MIT ήξερε από πριν ότι επίκειται πραξικόπημα

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχε απευθύνει, λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΧΟΥΡΙΕΤ» ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ... ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΩΡΩΝ»

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται σχετική ανακοίνωση που είχε αναρτήσει χθες, Τρίτη (19/07/2016) η στρατιωτική ηγεσία της χώρας στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», , η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το απόγευμα της Παρασκευής (15/07/2016), στις 17:30, ο Φιντάν επισκέπτεται το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Μισή ώρα αργότερα, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 18:30 μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και αρμάτων μάχης. Ανάλογη ήταν κι η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Εξαιτίας αυτής της προειδοποίησης που απεύθυνε η MIT, οι πραξικοπηματίες μετέφεραν την εκδήλωση του πραξικοπήματος νωρίτερα το βράδυ της ίδιας ημέρας, αντί στις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (16/07/2016), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σχετικές ειδήσεις