Τουρκία - Αποκάλυψη: Η MIT ήξερε από πριν ότι επίκειται πραξικόπημα

Τουρκία - Αποκάλυψη: Η MIT ήξερε από πριν ότι επίκειται πραξικόπημα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΧΟΥΡΙΕΤ» ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ... ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΩΡΩΝ»

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχε απευθύνει, λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ».

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται σχετική ανακοίνωση που είχε αναρτήσει χθες, Τρίτη (19/07/2016) η στρατιωτική ηγεσία της χώρας στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», , η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το απόγευμα της Παρασκευής (15/07/2016), στις 17:30, ο Φιντάν επισκέπτεται το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Μισή ώρα αργότερα, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 18:30 μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και αρμάτων μάχης. Ανάλογη ήταν κι η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Εξαιτίας αυτής της προειδοποίησης που απεύθυνε η MIT, οι πραξικοπηματίες μετέφεραν την εκδήλωση του πραξικοπήματος νωρίτερα το βράδυ της ίδιας ημέρας, αντί στις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (16/07/2016), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.