ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο μπλόγκερ που ανέφερε ο Μπράιβικ

Αυτός είναι ο μπλόγκερ που ανέφερε ο Μπράιβικ
Την ταυτότητά του αποκάλυψε ένας μπλόγκερ, τον οποίο ανέφερε συχνά στο μανιφέστο του ο ακροδεξιός Νορβηγός...

Την ταυτότητά του αποκάλυψε ένας μπλόγκερ, τον οποίο ανέφερε συχνά στο μανιφέστο του ο ακροδεξιός Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστης της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Οτόγια.

Ο μπλόγκερ έδωσε συνέντευξη στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang. Πρόκειται για τον 36χρονο Πέντερ Γένσεν. Ο άνδρας, τη φωτογραφία του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα, επεσήμανε ότι είχε συμβουλευθεί τον δικηγόρο του πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη.

«Έχω προειδοποιήσει την οικογένειά μου για αυτή τη συνέντευξη και για τη δική μου ασφάλεια τώρα θα κρυφτώ», δήλωσε ο Γένσεν, προσθέτοντας ότι «ήθελα να δώσω τη συνέντευξη αυτή επειδή κάποια στιγμή θα γινόταν γνωστό το όνομά μου. Είναι επίσης ένας τρόπος να καθαρίσω το όνομά μου».

Ο 36χρονος αναφέρει στη συνέντευξή του ότι εξεπλάγη όταν έμαθε ότι το όνομά του αναφέρθηκε 100 φορές στο μανιφέστο των 1.500 σελίδων του Μπράιβικ, το οποίο όμως ο ίδιος δεν έχει διαβάσει.

Ο Γένσεν έγραφε στο μπλογκ του με το όνομα Fjordman (ο άνθρωπος των φιόρδ) και συχνά εξέφραζε απόψεις επικριτικές προς το Ισλάμ. Κάποια από τα άρθρα του είχαν τίτλους «Το Ισλάμ είναι η πιο επιθετική θρησκεία», «Γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους μετριοπαθείς μουσουλμάνους», «Επιδημία βιασμών από τους μουσουλμάνους της Σουηδίας».

Στη συνέντευξη δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ξανά το όνομα Fjordman, ενώ επεσήμανε ότι ο Μπράιβικ του είχε στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα το 2009 και το 2010 ζητώντας του να συναντηθούν, όμως εκείνος αρνήθηκε.

«Δεν ξέρω γιατί μου το ζητούσε, όμως αρνήθηκα. Όχι επειδή μιλούσε για βία, αλλά επειδή είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι βαρετός, όπως ένας πλασιέ ηλεκτρικών σκουπών».