ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Μέρκελ στηρίζει το σχέδιο της Μέι για Brexit από το 2017 (Vid)

Γερμανία: Η Μέρκελ στηρίζει το σχέδιο της Μέι για Brexit από το 2017 (Vid)

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στήριξε την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να περιμένει μέχρι το επόμενο έτος για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, παρά τις πιέσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη για ταχύτερη έξοδο, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου των δύο ισχυρών γυναικών στο Βερολίνο την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

«Η προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Γερμανία και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διέπει όλα όσα κάνω εγώ ως πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί μου», δήλωσε από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, κληθείσα να εξηγήσει την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον για το Φόρεϊν Όφις, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ασχέτως προσώπων, η Βρετανία είναι μια χώρα έμπειρη στη διπλωματία και στις διαπραγματεύσεις.

Ως «παίχτης που δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι», περιέγραψε τον Μπόρις Τζόνσον ο δημοσιογράφος που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου της κυρίας Μέρκελ με την κυρία Μέι ζήτησε από την βρετανίδα Πρωθυπουργό να εξηγήσει την επιλογή της στο πρόσωπό του. «Θα ήταν επικίνδυνο να μιλήσω για ποδόσφαιρο στην Γερμανία. Δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε τόσο καλές επιδόσεις όσο οι Γερμανοί», δήλωσε αστειευόμενη η κυρία Μέι, για να προσθέσει: «Όρισα μια ομάδα υπουργών που θα προωθήσουν την θέση της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ και για αυτό είμαι εδώ, για να αρχίσω εποικοδομητικές συνομιλίες. Θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε μια θετική εταιρική σχέση που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με την Γερμανία και αυτές οι καλές σχέσεις θα προσδιορίζουν όλα όσα κάνω ως Πρωθυπουργός, όλα όσα κάνουν οι υπουργοί μου».

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι «ασχέτως με ποιον διαπραγματευόμαστε στην Βρετανία, η χώρα είναι έμπειρη στην διπλωματία» και ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις βρετανικές κυβερνήσεις είναι πάντα εξαντλητικές αλλά επίσης ενδιαφέρουσες και έξυπνες από την πλευρά της τακτικής. «Στην ΕΕ έχουμε μακρά πείρα σε ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις με την Βρετανία σε οικονομικά ζητήματα και πιστεύω ότι θα διεξαγάγουμε καλά και αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ήδη έγινε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και ήδη έδειξε πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψη αυτή η κατάσταση. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, η Τουρκία κλπ. και είμαι βέβαιη ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συνεργαστεί με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ - η φήμη της Ε.Ε. εξαρτάται από το πόσο θα ασχοληθούμε με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις