ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδεται ότι ο Ερντογάν κάλεσε σε προσευχή από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος

Τουρκία: Διαψεύδεται ότι ο Ερντογάν κάλεσε σε προσευχή από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος

Σε διάψευση ότι ο αρχηγός του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε προσευχή, έπειτα από τη μετάδοση μιας ηχογράφησης, η οποία του αποδίδεται από φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προέβη η τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος δεν κάλεσε σε προσευχή σήμερα το πρωί», από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο αξιωματούχος είχε δηλώσει αρχικά στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η φωνή που ακούγεται από τα μεγάφωνα ήταν πράγματι εκείνη του Τούρκου προέδρου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως επρόκειτο για ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και όχι για κάλεσμα σε προσευχή.

Η εφημερίδα Yeni Safak ανήρτησε την ηχογράφηση στην ιστοσελίδα της σήμερα το πρωί, αποδίδοντάς την στον πρόεδρο Ερντογάν, στόχο μιας απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου που προκάλεσε τουλάχιστον 300 θανάτους.

Εξάλλου, σε μηνύματα που φέρουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα, ο αρχηγός του κράτους καλεί τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους «τρομοκράτες».

«Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος», αναφέρεται στο μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υποκίνησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί σήμερα από το τουρκικό κοινοβούλιο, μια διαδικασία καθαρά τυπική.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Μποζντάγ υποστήριξε επίσης πως οι πολίτες δεν θα αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά και πως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά η οικονομία ή οι επενδύσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων