ΚΟΣΜΟΣ

DW: Ρεκόρ μετανάστευσης στη Γερμανία το 2015

DW: Ρεκόρ μετανάστευσης στη Γερμανία το 2015

2,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν τη χρονιά που πέρασε στη Γερμανία. Καθοριστικός παράγοντας για αυτό το ιστορικό ρεκόρ ήταν το προσφυγικό ρεύμα, το οποίο έχει περιοριστεί πλέον δραστικά.

Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχουν εισέλθει στη Γερμανία τόσοι πρόσφυγες και μετανάστες όσοι τη χρονιά που πέρασε. Ο αριθμός των νεοεισερχόμενων το 2015 ανήλθε σε 2,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με το 2014.

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η στατιστική αποτύπωση του προσφυγικού ρεύματος που πυροδότησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Πέρα όμως από τους πρόσφυγες πολέμου, στη χώρα κατέφθασαν τη χρονιά που πέρασε και πολλοί μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να εργαστούν στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν, η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα που μετανάστευσε στη Γερμανία προήλθε από τη Συρία (326.000), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (212.000) και την Πολωνία (190.000).


Nτε Μεζιέρ: Όχι λύση, όμως πρόοδος στο προσφυγικό

Αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι εκτός από το ρεκόρ μετανάστευσης προς τη Γερμανία, μεγαλύτερος από ποτέ ήταν και ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα. Το 2015 καταγράφηκε αποχώρηση 998.000 ανθρώπων, μια αύξηση 9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Πάντως το καθοριστικό για την επίτευξη του ρεκόρ μετανάστευσης ρεύμα προσφύγων έχει μειωθεί δραστικά στο πρώτο μισό του 2016. Με την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνία για το προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία και πολλές ανατολικοευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, ο αριθμός των νεοεισερχόμενων έπεσε κατακόρυφα σε 220.000.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι «τα μέτρα σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποδίδουν». Όπως εκτίμησε την περασμένη Παρασκευή, η προσφυγική κρίση δεν έχει μεν επιλυθεί, αλλά η επίλυσή της προοδεύει πολύ καλά στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις