ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ιαπωνία: Αυτός είναι ο παρανοϊκός δολοφόνος που σκότωσε με μαχαίρι 19 άτομα με αναπηρία

Μακελειό Ιαπωνία: Αυτός είναι ο παρανοϊκός δολοφόνος που σκότωσε με μαχαίρι 19 άτομα με αναπηρία

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 ακόμη τραυματίστηκαν από τονΣατόσι Ουεμάτσου, έναν Ιάπωναπου επιτέθηκε με μαχαίρι σε κτήριο που στεγάζειμονάδα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίαστην πόλη Σαγκαμιχάρα στην Ιαπωνία,σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την ιαπωνική πρωτεύουσα.

.

Ο 26χρονος Σατόσι Ουεμάτσου, πρώην υπάλληλος της εν λόγω μονάδας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης,έσπασε το τζάμι ενός παραθύρου και μπήκε στο κτήριο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πριν ξεκινήσει το μακάβριο έργο του έδεσε τα μέλη του προσωπικού και στη συνέχεια σκότωσε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 45, δηλώνοντας ότι «θέλει να απαλλάξει τον κόσμο από τους ανάπηρους».

Τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τα 19 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, σε μία από τις μεγαλύτερες ομαδικές δολοφονίες στην μεταπολεμική Ιαπωνία, τα τέσσερα έπαθαν ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι τραυματισμένοι διακομίστηκαν σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία στο δυτικό Τόκιο.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, που ήταν ντυμένος στα μαύρα, δολοφόνησε τα θύματα του ενώ κοιμόντουσαν, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης.

Παραδόθηκε στις αρχές λέγοντας: «Εγώ το έκανα» την ώρα που στο σημείο είχαν φθάσει οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να τον συλλάβουν.

«Κρατούσε κουζινομάχαιρα και άλλα μαχαίρια βουτηγμένα στο αίμα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας της Καναγκάουα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα θύματα είναι 9 άνδρες και 10 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 70 ετών. Οι 25 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 20 φέρουν βαριά τραύματα, έχουν μεταφερθεί σε έξι διαφορετικά νοσοκομεία.

«Οι ασθενείς είναι πολύ σοκαρισμένοι, δεν μπορούν να μιλήσουν», δήλωσε στο AFP ένας γιατρός του κέντρου.

Εντωμεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκαν από ιαπωνικά ΜΜΕ φωτογραφίες του δράστη της αιματηρής επίθεσης σε μονάδα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίαστην πόλη Σαγκαμιχάρα στην Ιαπωνία.

makelaris



Δείτε στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες του δράστη που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκαλεί πραγματικό σοκ, καθώς τα θύματα είναι αθώοι άνθρωποι», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Ο Ουεμάτσου είναι ένας 26χρονος πρώην υπάλληλος της εν λόγω μονάδας, ο οποίος είχε απολυθεί πριν από λίγο καιρό χωρίς να έχουν γίνει έως τώρα γνωστοί οι λόγοι από την επιχείρηση που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο.

Το τεράστιο κέντρο, το Τσουκούι Γιαμαγιούρι-εν, αποτελείται από δύο κυρίως κτίρια τα οποία στεγάζουν 150 άτομα. Περιλαμβάνει επίσης μία πισίνα και ένα γυμναστήριο.

japan

Οι γείτονές του δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. «Είναι χαμογελαστός και μας χαιρετάει πάντα. Φαινόταν καλό παιδί», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK , μελετούσε για να γίνει δάσκαλος.

Η τραγωδία είναι μία από αιματηρότερες στην Ιαπωνία από το 1938, όταν ένας άνδρας με τσεκούρι, ένα σπαθί και ένα τουφέκι είχε σκοτώσει 30 ανθρώπους, πριν αυτοκτονήσει.

Οι ομαδικές δολοφονίες είναι σπάνιες στην Ιαπωνία, που διαθέτει μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για την οπλοκατοχή και σχετικά χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Ωστόσο, περιστατικά τυφλής βίας ή φονικού αμόκ εμφανίζονται περιστασιακά στη χώρα.

Τον Ιούνιο 2008, 28χρονος άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι και στο τιμόνι φορτηγού έσπειρε τον πανικό στην περιοχή Ακιχαμπάερα του Τόκιο, κτυπώντας και στη συνέχεια μαχαιρώνοντας πεζούς. Επτά άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους και 10 είχαν τραυματισθεί. Ο δράστης καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο 2001, άνδρας εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο της Ικέντα, στα περίχωρα της Οζάκα , και σκότωσε με μαχαίρι οκτώ παιδιά.

Σε διαφορετικό πλαίσιο εντάσσεται η επίθεση με το αέριο σαρίν στο Τόκιο στις 20 Μαρτίου 1995, όταν μέλη της σέκτας Αούμ Σινρικίο είχαν πραγματοποιήσει επίθεση στο μέτρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Αυτή η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και έπληξε, σε κάποιες περιπτώσεις με μόνιμες συνέπειες, 6.300 άτομα.

a8c69f45519b823fc3b3f353d44e4

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Λευκός Οίκος: Οι σκέψεις του αμερικανικού λαού είναι με τους Ιάπωνες φίλους μας που θρηνούν

Ανακοίνωση για το μακελειό εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«ΟΙ ΗΠΑ προσφέρουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους αγαπημένους αυτών που σκοτώθηκαν στην αποτρόπαια επίθεση στη Σαγκαμιχάρα», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Επίσης προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των δεκάδων ατόμων που τραυματίστηκαν, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια βία, αλλά το γεγονός ότι αυτή η επίθεση συνέβη σε μία εγκατάσταση με άτομα με αναπηρία την καθιστά ακόμα πιο απεχθής και παράλογη», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι σκέψεις του αμερικανικού λαού είναι με τους Ιάπωνες φίλους μας που θρηνούν για τις ζωές που χάθηκαν».

Σχετικές ειδήσεις