ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γερμανία: Ο βομβιστής του Άνσμπαχ λάμβανε τηλεφωνικές οδηγίες την ώρα της επίθεσης (Vid)

Επίθεση Γερμανία: Ο βομβιστής του Άνσμπαχ λάμβανε τηλεφωνικές οδηγίες την ώρα της επίθεσης (Vid)

Ο νεαρός Σύρος που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας, τραυματίζοντας 15 ανθρώπους, είχε επηρεαστεί από έναν άγνωστο με τον οποίο αντάλλαζε μηνύματα μέσω του κινητού του τηλεφώνου, ανακοίνωσε σήμερα (27/7) ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

«Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι ένα άλλο πρόσωπο, όπου κι αν ήταν την ώρα της κλήσης, της συνομιλίας, επηρέασε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο δράστης» είπε ο Χέρμαν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων έληξε «ακριβώς πριν την επίθεση», πρόσθεσε.

Ο 27χρονος, που έφτασε στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια και είχε ζητήσει άσυλο στη χώρα, πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε έξω από τον χώρο όπου ήταν σε εξέλιξη ένα μουσικό φεστιβάλ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκαν άλλοι 15 άνθρωποι. Η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει αν τον βοήθησε κάποιος στην κατασκευή της βόμβας και αν η πυροδότηση έγινε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, κάτι που θα σήμαινε ότι στόχος του ήταν να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης δεν ήθελε να πυροδοτήσει τη βόμβα εκείνη τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας.

Στο κινητό τηλέφωνο του 27χρονου βρέθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος δήλωνε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν ντίζελ, υδροχλωρικό οξύ, αλκοόλ, μπαταρίες, νέφτι και χαλίκια —τα ίδια υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί και στη βόμβα— ενώ σε έναν υπολογιστή εντοπίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Είχε παρελθόν τζιχαντιστικής δράσης σύμφωνα με το περιοδικό του ISIS

Ο Σύρος που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος την Κυριακή κοντά σε ένα φεστιβάλ μουσικής στη νότια Γερμανία, εν ονόματι του Ισλαμικού Κράτους, είχε μια μακρά πορεία τζιχαντιστικής δράσης, έγραψε το επίσημο εβδομαδιαίο περιοδικό της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το al Nabaa, ο άνδρας είχε καταγωγή από το Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, και «πολύ νωρίς» εντάχθηκε σε τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Αρχικά και για διάστημα πολλών μηνών πολέμησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2006 από την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και από άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Κατόπιν επέστρεψε στη Συρία όπου κράτησε χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην βρεθεί στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011, συγκρότησε, σύμφωνα με το περιοδικό των τζιχαντιστών, έναν ένοπλο πυρήνα μαζί με φίλους του, και μαζί διέπρατταν επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ πολέμησε στο πλευρό πολλών οργανώσεων ανταρτών προτού ενταχθεί στις τάξεις του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Τραυματίστηκε στο Χαλέπι και εγκατέλειψε την χώρα για να νοσηλευτεί στην Ευρώπη.

Το περιοδικό του ISIS προσθέτει ότι, από το εξωτερικό, ο άνδρας παρακολουθούσε στενά τη δράση στη Συρία της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και το Λεβάντε, η οποία το 2014 θα μετονομαστεί σε Ισλαμικό Κράτος.

Μετά το κάλεσμα του ηγέτη της οργάνωσης Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι οι τζιχαντιστές να πολεμήσουν τους «σταυροφόρους» στις δικές τους χώρες, ο Σύρος αυτός θα ξεκινήσει να σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια μια μεγάλη επίθεση στη Γερμανία, σύμφωνα με το al Nabaa, το οποίο διευκρινίζει ότι προτού διαπράξει την επίθεσή του, ο άνδρας κατέγραψε σε βίντεο τις προθέσεις του υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν ψυχικά διαταραγμένος.

Οι γερμανικές Αρχές παρουσίασαν τον δράστη της επίθεσης στο Άνσμπαχ ως έναν Σύρο ηλικίας 27 ετών, του οποίου το αίτημα χορήγησης ασύλου είχε απορριφθεί. Είχε επιπλέον νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Σχετικές ειδήσεις