Ινδονησία: Οι αρχές θα εκτελέσουν 14 άτομα που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών

Ινδονησία: Οι αρχές θα εκτελέσουν 14 άτομα που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών

Δεκατέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις ξένους, που έχουν καταδικαστεί για διακίνησή ναρκωτικών θα εκτελέσουν οι αρχές της Ινδονησίας το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, σηματοδοτώντας μια νέα κλιμάκωση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» προκαλώντας παράλληλα κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να εκτελεστούν συμπεριλαμβάνονται υπήκοοι της Νιγηρίας, της Ζιμπάμπουε, του Πακιστάν και της Ινδίας, ανέφερε ο Χ. Μουχάμαντ Πρασέτιο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η είδηση για τις επικείμενες εκτελέσεις ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσουν έντονα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα στρατόπεδο που δεν συμφωνεί μαζί μας, όμως όπως κι αν έχει, αυτό δεν είναι ευχάριστο έργο, αλλά πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Πρασέτιο, ο οποίος διευκρίνισε πως στάλθηκαν ειδοποιήσεις στις πρεσβείες των χωρών υπήκοοι των οποίων πρόκειται να θανατωθούν.

Ο γενικός εισαγγελέας δεν προσδιόρισε ποια ημέρα από τις δύο πρόκειται να γίνουν οι εκτελέσεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Τζακάρτα να θέσει ξανά σε ισχύ το μορατόριο στην θανατική ποινή το οποίο τερματίστηκε το 2013.

«Το βρίσκω βαθιά ενοχλητικό ότι η Ινδονησία έχει ήδη εκτελέσει 19 ανθρώπους από το 2013», γεγονός που σημαίνει ότι εκτελεί «τους περισσότερους στη νοτιοανατολική Ασία», τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης την Ινδονησία να αναστείλει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών.

«Η θανατική ποινή είναι μια σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, η οποία δεν έχει αποτρεπτική ισχύ και αποτελεί μια απαράδεκτη άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Φεντερίκας Μογκερίνι.