ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο: Ανθρώπινα πτώματα, νεκρά ζώα και μολυσμένα νερά στους χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

Ρίο: Ανθρώπινα πτώματα, νεκρά ζώα και μολυσμένα νερά στους χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

Σε σοκ βρίσκονται πολλοί αθλητές που έχουν ήδη μεταβεί στο Ρίο για να εξοικειωθούν με τους χώρους στους οποίους σε λίγες ημέρες θα κληθούν να συναγωνιστούν με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, εξαιτίας της ρύπανσης και των μολυσμένων νερών, στα οποία πρόσφατα βρέθηκαν να επιπλέουν ακόμη και πτώματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ, οι Αυστραλοί αθλητές που πραγματοποιούν ήδη στην περιοχή την ολυμπιακή τους προετοιμασία παρεμποδίζονται καθημερινά από τα σκουπίδια που επιπλέουν στον Κόλπο Γκουανμπάρα, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του windsurfing και της ιστιοπλοΐας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην παραλία της Κοπακαμπάνα, η οποία θα φιλοξενήσει τη μαραθώνια κολύμβηση.

001

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας προειδοποίησαν ότι κολυμβητές, ναύτες και windsurfers θα αγωνιστούν στο Κόλπο Γκουανμπάρα του Ρίο – όπου βρέθηκε να επιπλέει το άψυχο σώμα ενός άνδρα λίγες ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων- θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς τα νερά είναι πολύ πιο μολυσμένα από ό, τι προηγουμένως είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με άρθρο της Sydney Morning Herald.

«Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα πρέπει να κλείνουμε το στόμα μας κατά τους παφλασμούς του νερού», δήλωσε η Afrodite Zegers, μέλος της Ολλανδικής ομάδας ιστιοπλοΐας.

Εντωμεταξύ, ένας Βραζιλιάνος γιατρός προειδοποίησε ότι οι κολυμβητές του μαραθωνίου κυριολεκτικά θα κολυμπούν ανάμεσα σε ανθρώπινα κόπρανα.

002

«Οι ξένοι αθλητές θα αναγκαστούν να κολυμπήσουν σε νερά με ανθρώπινα περιττώματα, οπότε και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από όλους τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς στο νερό», δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Μπέκερ, την ίδια στιγμή που πρόσφατες δοκιμές αποκάλυψαν μια ποικιλία παθογόνων στα νερά του Ρίο.

Όμως τα προβλήματα δε φαίνεται να σταματούν εκεί , καθώς επικίνδυνα, «σούπερ-βακτήρια», που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, εντοπίστηκαν στις τουριστικές παραλίες της Ιπανέμα και Λεμπλόν που κρίνονται επικίνδυνες για ντόπιους και τουρίστες που θα συγκεντρωθούν στο Ρίο για να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα.

Ενώ τα ακατέργαστα λύματα στη Μαρίνα ντα Γκλόρια έχουν καθαριστεί, οι «χρυσοί» ιστιοπλόοι Mat Belcher και Will Ryan αντιμετωπίζουν κατά την ολυμπιακή τους προετοιμασία προβλήματα με νεκρά ζώα έως πλαστικές σακούλες στο νερό.

003

Παρά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι όλα θα είναι έτοιμα τη μέρα των αγωνισμάτων ο Belcher φοβάται ότι τα σκουπίδια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κούρσα του μεταλλίου.

«Μέσα στη μαρίνα διαπιστώσαμε σημαντική βελτίωση και η κατάσταση είναι πολύ πιο ευχάριστη από το σημείο εκκίνησης του σκάφους για παράδειγμα, όπου παρατηρείται έντονη μόλυνση λόγω λυμάτων, αλλά και επιπλεόντων νεκρών ζώων, καταστρεμμένων επίπλων, πλαστικών σακουλών και άδειων κουτιών αναψυκτικών.

004



Όμως η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη πίσω στην ξηρά, όπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κατέγραψαν την τραγική κατάσταση των ολυμπιακών χώρων διαμονής των αθλητών με βρώμικα υπνοδωμάτια, οροφές που στάζουν νερό και εκτεθειμένα καλώδια, γεγονός που ώθησε την ομάδα της Αυστραλίας να αρνηθεί να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του ολυμπιακού χωριού, ενώ αντίστοιχες κακοτεχνίες καταγγέλθηκαν και από τα ομάδες της Λευκορωσίας και της Αργεντινής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ξεκινούν στις 5 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως την 21η Αυγούστου 2016.

Σχετικές ειδήσεις