ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οριστική ρήξη αναμεσα σε Αλ Κάιντα και Μετώπο Αλ Νόσρα (Vid)

Συρία: Οριστική ρήξη αναμεσα σε Αλ Κάιντα και Μετώπο Αλ Νόσρα (Vid)

Ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νόσρα, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ανακοίνωσε σήμερα (28/7) ότι η οργάνωσή του διακόπτει κάθε δεσμό με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.

Στην σπάνια αυτή δημόσια εμφάνισή του ο Γκολάνι είπε ότι αποφασίστηκε επίσης η μετονομασία της οργάνωσής του σε Τζαμπχάτ Φάταχ Αλ Σαμ («Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας»). Η ίδρυση της νέας αυτής οργάνωσης, που δεν θα σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, θα απομακρύνει κάθε πρόσχημα που χρησιμοποιούν η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία για να εξαπολυθούν επιθέσεις στους Σύρους, πρόσθεσε.

«Ευχαριστούμε τους διοικητές της Αλ Κάιντα που κατάλαβαν την αναγκαιότητα να διακόψουμε τους δεσμούς μας», συνέχισε ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο «να προστατευθεί η συριακή επανάσταση».

Ο Γκολάνι διαβεβαίωσε ότι το νέο Μέτωπο δεν θα διατηρεί δεσμούς με καμία οργάνωση εκτός Συρίας.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ, είχε αποκλειστεί τον Φεβρουάριο από τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζητούν επίσης το τελευταίο διάστημα τον συντονισμό της δράσης τους εναντίον του Μετώπου.

Ρoή Ειδήσεων