ΗΠΑ: Σάλος από την επίθεση Τραμπ κατά πατέρα στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ

ΗΠΑ: Σάλος από την επίθεση Τραμπ κατά πατέρα στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκε εναντίον του πατέρα ενός μουσουλμάνου Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ και ο οποίος είχε επικρίνει σφόδρα τον δισεκατομμυριούχο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου η Χίλαρι Κλίντον έλαβε επίσημα το χρίσμα.

Ο Κιζρ Καν, ο γιος του οποίου Χουμαγιούν ήταν λοχαγός στον στρατό ξηράς και σκοτώθηκε στο μέτωπο του Ιράκ το 2004, είχε εκφωνήσει μια συγκλονιστική ομιλία υπέρ της Χίλαρι Κλίντον καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων και των μεταναστών.

«Δεν έχετε θυσιάσει τίποτα, δεν έχετε χάσει κανέναν» είχε δηλώσει ο Καν απευθυνόμενος στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κι ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ!».

O μεγιστάνας απάντησε χωρίς πολλές περιστροφές, σύμφωνα με τα αποσπάσματα μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News η οποία θα προβληθεί ολόκληρη σήμερα Κυριακή.

«Ποιος το έγραψε αυτό; Οι σεναριογράφοι της Χίλαρι το έγραψαν αυτό;» διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Κατόπιν έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «έχει κάνει πολλές θυσίες».

«Εργάζομαι πολύ, πολύ σκληρά. Έχω δημιουργήσει χιλιάδες και χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, έχω οικοδομήσει μεγάλες δομές, είμαι πολύ πετυχημένος. Πιστεύω ότι έχω κάνει πολλές» θυσίες, τόνισε ο επιχειρηματίας.

Την Πέμπτη το βράδυ, σε μια ομιλία ενώπιον των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Καν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, είχε εκφράζει την «ευγνωμοσύνη τους που βρισκόμαστε εδώ, μαζί σας, ως μουσουλμάνοι Αμερικανοί πατριώτες, με την αμέριστη πίστη μας στην χώρα μας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ περνάει τον χρόνο του σπιλώνοντας τη φήμη των μουσουλμάνων. Δεν έχει καθόλου σεβασμό προς τις άλλες μειονοτικές ομάδες: τις γυναίκες, τους δικαστές κι ακόμα και τους επικεφαλής του ίδιου του κόμματός του. Του αρέσει να οικοδομεί τείχη και θέλει να μας απαγορεύσει από αυτήν την χώρα» τον κατηγόρησε ο πατέρας του στρατιώτη που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος.

Ο Κιζρ Καν, που κρατούσε στα χέρια του ένα αντίτυπο του αμερικανικού Συντάγματος, διερωτήθηκε αν ο Τραμπ έχει διαβάσει το κείμενο αυτό. Η ομιλία του Καν, ο οποίος μετανάστευσε μαζί με τη σύζυγό του Γαζάλα από το Πακιστάν στις ΗΠΑ πριν από πολλές δεκαετίες και έχει πλέον πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, ήταν μια από τις στιγμές που σημάδεψαν το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Εάν βλέπατε τη γυναίκα του, καθόταν εκεί πίσω, δεν είχε τίποτα να πει. Δεν είχε πιθανόν το δικαίωμα να πει ο,τιδήποτε» απάντησε ο Τραμπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σιωπή της οφειλόταν στη θρησκεία της, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που έδωσε στη δημοσιότητα το ABC.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον.
«Συγκινήθηκα βαθιά βλέποντας τη Γαζάλα Καν να στέκεται με θάρρος και αξιοπρέπεια στη σκηνή, στηρίζοντας τον γιο της, το βράδυ της Πέμπτης. Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να στηρίξουν τους Καν και όλες οι οικογένειες που έχασαν παιδιά τα οποία έπεσαν υπηρετώντας τη χώρα τους», είπε η Κλίντον, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ.

Ο τελευταίος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, φροντίζοντας να χαρακτηρίσει «ήρωα» τον Χουμαγιούν Καν, ωστόσο πρόσθεσε: «Μολονότι λυπάμαι βαθύτατα για τον χαμό του γιου του, ο κ. Καν, που δεν με έχει γνωρίσει, δεν έχει το δικαίωμα να δηλώνει ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων ότι δεν έχω διαβάσει το Σύνταγμα, κάτι που δεν ισχύει».

Οι Καν πάντως δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τη δήλωση αυτή.

«Καθώς στεκόμουν όρθια εκεί, όλη η Αμερική αισθανόταν την οδύνη μου», είπε η Καν στο ABC, εξηγώντας ότι δεν είχε τη δύναμη να μιλήσει στο πλήθος. «Δεν ξέρω για ποιο Ισλάμ μιλάει (σ.σ. Ο Τραμπ). Λυπάμαι πολύ, δεν ξέρει τι είναι το Ισλάμ», κατέληξε η μητέρα του στρατιώτη.