ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: 20χρονη που υποστηρίζει ότι διέφυγε από το ΙΚ συνελήφθη από τις Αρχές

Ολλανδία: 20χρονη που υποστηρίζει ότι διέφυγε από το ΙΚ συνελήφθη από τις Αρχές

Τουλάχιστον 250 Ολλανδοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν σε ένοπλες οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ολλανδό εθνικό συντονιστή για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Περίπου 40 εξ αυτών έχουν επιστρέψει και 42 πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν σε μάχες.

Μια 20χρονη Ολλανδή που επέστρεψε στη Χάγη από τη Συρία με τα δύο της παιδιά συνελήφθη με τις υποψίες ότι συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με τις ολλανδικές Αρχές.

Το κορίτσι, η οποία σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ ονομάζεται Λάουρα Χάνσεν, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας (01/08) στο αεροδρόμιο Σίπολ. Είχε εγκαταλείψει την Ολλανδία πριν από περίπου έναν χρόνο μαζί με τον σύζυγό της.

Η γυναίκα έφυγε από την «εμπόλεμη ζώνη στη Συρία» και αμέσως μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Σίπολ «ετέθη υπό κράτηση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ολλανδικών εισαγγελικών αρχών.

Τη βαρύνουν υποψίες περί «συμμετοχής σε μια τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή και στο Ιράκ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ως τη 12η Ιουλίου 2016», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ολλανδικής εισαγγελίας.

Τα δυο παιδιά της τέθηκαν υπ' ευθύνη των υπηρεσιών ανηλίκων και οι εισαγγελείς εξετάζουν εάν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της. Μια γυναίκα με το ίδιο όνομα είχε εμφανιστεί τον περασμένο μήνα σε ένα κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο και είπε ότι διέφυγε από τη τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο 27χρονος σύζυγός της, είχε πει ότι θα πήγαιναν διακοπές τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποστήριξε η νεαρή. Αλλά την πήγε παρά τη θέλησή της στο Ράκα, προπύργιο του ΙΚ στη βόρεια Συρία. Έπειτα από μήνες, μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, το προπύργιο των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Η Χάνσεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kurdistan24 ότι κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια του πατέρα της και παραδόθηκε στους κούρδους Πεσμεργκά αφού τα δύο της παιδιά τραυματίστηκαν σε έναν βομβαρδισμό στη Μοσούλη.

«Δεν ήθελα να πάω στη Συρία... Με ανάγκασε», είπε μιλώντας σε σπασμένα αγγλικά αναφερόμενη στον σύζυγό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο που έχει έδρα την Αρμπίλ.

«Με έκλεισαν σε ένα σπίτι. Με φρουρούσαν συνεχώς άνδρες. Άνδρες με γενειάδες και τουφέκια», συνέχισε η ίδια. «Προσπαθούσα συνεχώς να το σκάσω από αυτή την κόλαση που ζούσα», συμπλήρωσε.

Διπλωμάτες είχαν έρθει σε επαφή με τη Χάνσεν και την οικογένειά της όταν βρισκόταν στο Ιράκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας.

«Το γενικό προξενείο μας στην Αρμπίλ βρισκόταν σε επαφή με τις τοπικές αρχές συνεχώς και παρείχε βοήθεια για την επιστροφή της Λάουρας στην Ολλανδία», είπε ο εκπρόσωπος.

Σχετικές ειδήσεις