ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το προβάδισμα της Κλίντον φέρνει ανησυχία και αλλαγή τακτικής στο στρατόπεδο του Τραμπ

ΗΠΑ: Το προβάδισμα της Κλίντον φέρνει ανησυχία και αλλαγή τακτικής στο στρατόπεδο του Τραμπ

Η τακτική των προσωπικών επιθέσεων που ακολούθησε ο Ντοναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, την προηγούμενη εβδομάδα στοχοποιώντας την οικογένεια του μουσουλμάνου ήρωα λοχαγού Χαν, αποτυπώθηκε αρνητικά στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Washington Post και του ABC News που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή (7/8), έδωσε στην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα 8 μονάδων. Ως εκ τούτου, η Κλίντον συγκέντρωσε ποσοστό 50% των προτιμήσεων, έναντι 42% του Τραμπ.

Κλίντον, όπως Ομπάμα

Ο ακραίος δισεκατομμυριούχος, πρώην τηλεοπτικός αστέρας και επιτυχημένος μεσίτης, τονίζει ως ουσιαστικό προσόν του για την εκλογή του στο Λευκό Οίκο την πρακτική εμπειρία που διαθέτει στη διοίκηση επιχειρήσεων, προκειμένου να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για την τήρηση των δεσμεύσεών του, σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη μεριά, κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μία αδύναμη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι και η Χίλαρι Κλίντον θα εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές, που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. «Είναι μία υποψήφια από το παρελθόν. Η δική μας προεκλογική εκστρατεία γίνεται για το μέλλον», τόνισε ο Τραμπ στη χθεσινή ομιλία του στο Ντιτρόιτ.

«Νομίζω ότι παρουσίασε ένα ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος, για το πώς θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει στο εμπόριο», δήλωσε ένας παρευρισκόμενος στο ακροατήριο της ομιλίας του, στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ. Ωστόσο, άλλοι ζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες. «Οι ψηφοφόροι σήμερα θέλουν περισσότερη ουσία», συμπλήρωσε κάποιος άλλος.

Οι εξαγγελίες...

Ο Τραμπ εξήγγειλε την εφαρμογή μορατόριουμ για τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί, επανέλαβε την εξαγγελία του για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) που φέρει την υπογραφή του Μπιλ Κλίντον από το 1994, αλλά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τον Ειρηνικό (TPP) που υποστηρίζει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Στο επίπεδο της φορολογίας, εξήγγειλε τη μείωση του φόρου των εταιριών από το 35% στο 15%, αλλά και τη μείωση των ορίων της φορολογίας εισοδήματος στο 12%, στο 25% και στο 33%, ανάλογα με το εισόδημα.

Αναθεώρηση αρχικού πλάνου

Το 2015, ο Τραμπ είχε προτείνει την υψηλότερη μείωση στο 25%. Ωστόσο, μετά την κριτική που του άσκησαν ειδικοί στη κατάρτιση του αμερικανικού προϋπολογισμού για τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης των ελλειμμάτων, αναδιατύπωσε την πρότασή του, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις επιλογές οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.

«Είναι ενθαρρυντικό που ο Ντόναλντ Τραμπ αναθεωρεί το αρχικό φορολογικό του πρόγραμμα», δηλώνει η Μάγια Μακγκουίνος, πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό.

Η ερευνητική ομάδα (Tax Policy Center) εκτίμησε το Δεκέμβριο, ότι το αρχικό φορολογικό σχέδιο του Τραμπ θα προκαλούσε μείωση των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 9,5 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

Ο Στιβ Μουρ, σύμβουλος του Τραμπ, εκτιμά ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο φορολογικό πλάνο του Τραμπ, μειώνουν το οικονομικό του κόστος, μεταξύ 2 και 3 τρισ. Δολαρίων.

Ένα άλλο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε ότι θα δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις για το φορολογικό σχέδιο σε ομιλία του Τραμπ που θ' ακολουθήσει.

Παρούσα και στις τρεις τηλεμαχίες στις η Χίλαρι Κλίντον

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον θα λάβει μέρος στις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, που έχουν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή, δήλωσε η προεκλογική της εκστρατεία.

Από την άλλη μεριά, ο Ντόναλντ Τραμπ, παραπονέθηκε ότι η επιτροπή επέλεξε οι τηλεμαχίες να διεξαχθούν τις ίδιες ημέρες που θα διεξάγονται παιχνίδια του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ πιστεύει ότι η επιλογή αυτή θα έχει επιπτώσεις στην τηλεθέαση των προεκλογικών τηλεοπτικών συζητήσεων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων