Γιλντιρίμ: Θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ την επίσπευση έκδοσης του Γκιουλέν

Γιλντιρίμ: Θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ την επίσπευση έκδοσης του Γκιουλέν

Παράλληλα, η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση.

Η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας» και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, όμως «οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γκιουλέν, τον οποίο η Άκγυρα κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται «απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ακόμη ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).

«Είναι μια καινούρια κατάσταση και είναι σαφές πως το συριακό καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ' αυτή στο μέλλον.