ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο τουρκικός στρατός πλήττει Κούρδους και τζιχαντιστές για να ανοίξει διάδρομο στους αντάρτες

Συρία: Ο τουρκικός στρατός πλήττει Κούρδους και τζιχαντιστές για να ανοίξει διάδρομο στους αντάρτες

Είκοσι πλήγματα με το πυροβολικό, εναντίον θέσεις Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία, κατάφερε ο τουρκικός στρατός, όπως δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι συνεχίζονται τα πλήγματα εναντίον στόχων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Τζαράμπλους, στα τουρκοσυριακά σύνορα.

«Ο βασικός στόχος της νέας επιχείρησης είναι να ανοίξει ένας διάδρομος για τους μετριοπαθείς αντάρτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος αυτός.

Νωρίτερα, τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι τΤο τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων μαχητών, αλλά και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά κανάλια NTV και CNN Türk, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν θέσεις των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, στα βόρεια της πόλης Μάνμπιτζ.

Το πυροβολικό έπληξε επίσης με οβιδοβόλα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη συριακή πόλη Τζαράμπλους που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Άγκυρα καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να ανοίξουν «μια νέα σελίδα» στη Συρία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους το Ιράν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για να γυρίσει «μια νέα σελίδα» στη Συρία, η οποία σπαράσσεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια από έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουμε, χωρίς να χάσουμε χρόνο, μια νέα σελίδα στη Συρία στη βάση ενός μοντέλου στο οποίο θα εμπλακούν ιδιαίτερα η Τουρκία, το Ιράν (...), η Ρωσία, οι ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου και η Σαουδική Αραβία», είπε ο Γιλντιρίμ έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στην Άγκυρα.

Για την Άγκυρα είναι σημαντικό να προασπιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, πρόσθεσε. «Καμιά ομάδα δεν πρέπει να επιβάλει τη βούλησή της στην άλλη», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτα» τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία και το γεγονός ότι οι Κούρδοι μαχητές κερδίζουν έδαφος στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος σε συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, και χαρακτηρίζει τη συριακή κουρδική οργάνωση τρομοκρατική.

Και μπορεί η Τουρκία να υποστηρίζει δημόσια ότι έχει κοινή θέση με τις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες συνεργάζονται ενεργά με κουρδικές οργανώσεις εναντίον του ΙΚ.

Μερικές ώρες νωρίτερα εξάλλου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσουν» τελείως από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, έπειτα από την αιματηρή επίθεση στη Γκαζιάντεπ την οποία πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως διέπραξε η οργάνωση αυτή.

Την ίδια ώρα, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, εκατοντάδες Σύροι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα, συγκεντρώνονται εν μέσω προετοιμασιών για την κατάληψη της πόλης Τζαράμπλους, την οποία ελέγχει το ΙΚ από το 2013, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντάρτες τους οποίους επικαλέστηκε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας και στο εξωτερικό», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους.

Η Τουρκία δεν ανέχεται την παρουσία του ΙΚ στο έδαφός της κι αυτός είναι ο στόχος που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο υπ' αριθμός ένα στόχος» των τζιχαντιστών, υποστήριξε τέλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου διέθεσε την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στο διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος εξαπολύει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών.

Στα χέρια των Κούρδων το 90% της Χάσακα, μεσολάβηση της Ρωσίας για να σταματήσουν οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έχουν θέσει πάντως υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το 90% της πόλης Χάσακα, μετά από μία εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν την κεντρική φυλακή μετά από έντονες μάχες, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέχρι σήμερα, τα δύο τρίτα της Χάσακα ελέγχονταν από δυνάμεις προσκείμενες στις κουρδικές υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ οι υπόλοιπες συνοικίες ήταν στα χέρια των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας (FDN). Οι άνδρες της FDN ήταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο και στη νότια πλευρά της πόλης και αναγκάζονταν να περνούν από τα σημεία που ήλεγχαν οι Κούρδοι κάθε φορά που ήθελαν να φύγουν από τη ζώνη αυτή. Το γεγονός αυτό προκαλούσε έντονες τριβές που οδήγησαν σε συγκρούσεις το 2015, όχι όμως τόσο σοβαρές ή σφοδρές όσο οι σημερινές.

Οι Κούρδοι ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Γουεϊράνε, της μεγαλύτερης συνοικίας της Χάσακα όπου βρίσκεται η κεντρική φυλακή.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είχε ανακοινώσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοικία Αν Νάσουα και πολλά κτίρια στη νότια πλευρά της πόλης.

«Οι Ασάγιεχ (σ.σ. οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) ελέγχουν το 85% της πόλης», είπε από την πλευρά του η Μεσκίν Άχμεντ, μια αξιωματούχος της αυτόνομης διοίκησης που έχουν συγκροτήσει οι Κούρδοι της Συρίας από το 2012.

Οι τομείς που καταλήφθηκαν «δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στο καθεστώς, θα παραμείνουν στα χέρια των Ασάγιεχ», συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μέσω WhatsApp.

Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου είναι οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά θέσεις των Κούρδων στη Χάσακα.

Για να βρεθεί μια διέξοδος, νωρίς σήμερα το βράδυ ήταν σε εξέλιξη μια μεσολαβητική προσπάθεια της Ρωσίας στο Χμεϊμίμ, την αεροπορική βάση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να πλήττει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Οι Ρώσοι είναι σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν καλές σχέσεις με τους Κούρδους.

Το κυριότερο αίτημα των Κούρδων είναι η διάλυση των FDN, τις οποίες κατηγορούν για «προβοκάτσια». «Ζητάμε τη διάλυση των FDN και να σταματήσει το καθεστώς να στρατολογεί νεαρούς (Κούρδους) για να συμμετέχουν στον πόλεμό του εναντίον των ανταρτών», είπε η Άχμεντ.

«Ζητάμε επίσης να σταματήσουν οι συλλήψεις πολιτών (στη Χάσακα) από το καθεστώς (...) Αυτοί οι όροι είναι αδιαπραγμάτευτοι», τόνισε.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις συγκρούσεις. Την Κυριακή, μια πηγή του συριακού στρατού κατηγόρησε τους Κούρδους ότι παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ρώσων επειδή αρνήθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος να περάσουν από τις ζώνες τους για να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Καμισλί.

Επωφελούμενοι από τον πόλεμο, οι Κούρδοι της Συρίας, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, ανακήρυξαν τον Μάρτιο μια «ομόσπονδη περιοχή» στην οποία περιλαμβάνεται και η Χάσακα. Όμως το καθεστώς εξακολουθεί να ασκεί κάποιον έλεγχο στη ζώνη αυτή.

«Πρέπει το καθεστώς να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση ως τετελεσμένο γεγονός», τόνισε η Άχμεντ, διαψεύδοντας όμως ταυτόχρονα κάθε ιδέα για ίδρυση ενός «ανεξάρτητου» Κουρδιστάν…

Σχετικές ειδήσεις