ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιταλία: Θρήνος στα χαλάσματα - Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (pics+vid)

Σεισμός στην Ιταλία: Θρήνος στα χαλάσματα - Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (pics+vid)

Μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων σε τουλάχιστον πέντε χωριά της κεντρικής Ιταλίας-ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ - ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΑ - ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ

Σε περισσότερους από 120 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό που έπληξε σήμερα πριν από τα χαράματα την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα.

Φόβοι εκφράζονται για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές ενδεχομένως βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπεια αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.

Δείτε εδώ τη δραματική διάσωση μικρού κοριτσιού από τα χαλάσματα

I

Το Βερολίνο έτοιμο να παράσχει βοήθεια

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό.

«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία.

Εικόνες χάους στην Κεντρική Ιταλία - Χάθηκαν ολόκληρα χωριά

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο. Mε την πάροδο του χρόνου, πολίτες, σωστικά συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

W

Ιταλία: «Δραματική η κατάσταση» έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ – Ισοπεδώθηκε χωριό (Pics)

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από συντρίμμια ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: «είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες».

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Αγώνας δρόμου για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων - Σκάβουν με γυμνά χέρια

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτηρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χωριό Ακούμολι, βόρεια της πόλης Ριέτι. Άλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Εικόνες Αποκάλυψης άφησε πίσω του ο εγκέλαδος (photo-video)

a



Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

001



Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτήρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

Δείτε ενδεικτικά τους σεισμούς που καταγράφηκαν στην ίδια περίπου περιοχή σε λιγότερο από δύο ώρες (τοπική ώρα):

03:36 – 6,1 Ρίχτερ
03:41 - 3,8 Ρίχτερ
03:46 – 3,7 Ρίχτερ
03:56 – 4,8 Ρίχτερ
04:05 – 4,6 Ρίχτερ
04:07 – 4,0 Ρίχτερ
04:19 - 4,0 Ρίχτερ
04:30 - 3,4 Ρίχτερ
04:32 – 5,1 Ρίχτερ
04:33 - 5,5 Ρίχτερ
04:51 - 4,4 Ρίχτερ
04:55 – 3,2 Ρίχτερ
04:59 - 4,4 Ρίχτερ
05:08 - 4,1 Ρίχτερ

Σχετικές ειδήσεις