ΗΠΑ: Έλεγχος των αποθεμάτων αίματος για τον φόβο του ιού Ζίκα

Newsroom Newsroom

ΗΠΑ: Έλεγχος των αποθεμάτων αίματος για τον φόβο του ιού Ζίκα

Ο Ζίκα μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιών, όμως είναι δυνατόν να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική πράξη.

Όλες τα αποθέματα αίματος στις ΗΠΑ θα πρέπει να ελέγχθούν για να διαπιστωθεί αν οι δωρητές είχαν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Υπάρχουν ακόμη πολλές αμφιβολίες» σε ό,τι αφορά το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει ενεργός, εξήγησε ο Πίτερς Μαρκς σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Στο στάδιο αυτό, η σύστασή μας για τον έλεγχο όλων των αποθεμάτων αίματος θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μη μολυσμένο αίμα για να το διαθέσουμε στους ανθρώπους που θα χρειαστούν μετάγγιση», συνέχισε ο διευθυντής του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών και Εκτιμήσεων του FDA.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα και μόλυνε με τη σειρά του την σύντροφό του, μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στο σπέρμα για διάστημα μέχρι και έξι μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Εάν μια έγκυος γυναίκα μολυνθεί από τον ιό το βρέφος της κινδυνεύει να γεννηθεί με μικροκεφαλία. Για τον λόγο αυτό συνιστάται στις γυναίκες να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να απέχουν από το σεξ όταν ταξιδεύουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο Ζίκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved