ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Αβάσταχτος ο πόνος στις κηδείες των νεκρών - Εθνικό πένθος στην Ιταλία

Σεισμός Ιταλία: Αβάσταχτος ο πόνος στις κηδείες των νεκρών - Εθνικό πένθος στην Ιταλία

Περίσσεψε η συγκίνηση και ο πόνος στις κηδείες των θυμάτων από το φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία, ενώ όσο περνούν οι ώρες, λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

«ΡΑΓΙΖΕΙ ΚΑΡΔΙΕΣ» ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ – ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΘΥΜΑ ΗΤΑΝ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ 93

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατα απολογισμό οι νεκροί φτάνουν τους 291.

Σήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου τελέστηκαν οι κηδείες τριανταπέντε θυμάτων παρουσία του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και του ο προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τα φέρετρα που ήταν καλυμμένα από λευκά λουλούδια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το ιερό. Γύρω τους οι συγγενείς, πολλές φορές κι οι ίδιοι τραυματίες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο και άγγιζαν τα ξύλινα φέρετρα για να πουν αντίο στους δικούς τους.

«Να μην φοβάστε να φωνάξετε την οδύνη σας, όμως μην χάνετε το κουράγιο σας» προέτρεψε τους επιζώντες ο επίσκοπος του Άσκολι, Τζοβάνι Ντ’ Έρκολε.

«Μαζί θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια και τις εκκλησίες μας. Κυρίως μαζί θα δώσουμε ξανά ζωή στις κοινότητές μας, με βάση τις παραδόσεις μας, από τα συντρίμμια του θανάτου».

Σε ένδειξη πένθους τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόβαλαν διαφημίσεις, ενώ οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που υπέστη καταστροφές από το σεισμό του 1997, χτυπούσαν πένθιμα, στη μνήμη των θυμάτων.

«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε» υποσχέθηκε ο Ιταλός πρόεδρος που χαιρέτισε έναν προς ένας τους συγγενείς των θυμάτων μετά την τελετή. Όπως ακριβώς έκανε ο Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του Ανιέζε, εμφανώς συγκινημένοι.

Τα παραταγμένα φέρετρα στο εσωτερικό ενός γυμναστηρίου στο Ασκόλι Πιτσένο της Ιταλίας προκαλούν μεγάλη συγκίνηση, ενώ το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός κόκερ σπανιέλ που «φυλάει» το φέρετρο του νεκρού ιδιοκτήτη του.

Το σκυλάκι κάθεται δίπλα στο φέρετρο του αφεντικού του, για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία.

koker



Όπως αναφέρει η Telegraph, το κόκερ, θυμίζει την ιστορία του Μπόμπι ο οποίος έμεινε πλάι στον τάφο του αφεντικού του Τζον Γκρέι από το Εδιμβούργο, επί 14 χρόνια.

Σπαρακτικό είναι και το γράμμα του πυροσβέστη προς την εννιάχρονη Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών, έναν από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

«Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό», γράφει ο πυροσβέστης σε ένα χαρτί κολλημένο με σελοτέιπ πάνω στο μικρό φέρετρο.

pyrosvestis

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 290, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία 380 είναι οι τραυματίες εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση.

italia seismos 11

Μια τελετή μνήμης, χωρίς φέρετρα, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Αματρίτσε, την κοινότητα των 2.500 κατοίκων που θρηνεί τουλάχιστον 230 νεκρούς.

Εκεί, τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχιζαν να ανασύρουν σορούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα, ένας εκ των 387 τραυματιών υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 291.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 181 θυμάτων. Το μικρότερο σε ηλικία ήταν 5 μηνών, το πιο ηλικιωμένο 93 ετών.

Τουλάχιστον 16 ξένοι, τουρίστες ή άνθρωποι που διέμεναν εδώ και χρόνια στην Ιταλία, βρίσκονται μεταξύ των νεκρών: 10 Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, μια Ισπανίδα, ένας υπήκοος από το Σαλβαδόρ και μια Καναδέζα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότζι, του χωριού που χτυπήθηκε περισσότερο από τον σεισμό, «θα χρειαστεί ένα θαύμα» για να εντοπιστεί κάποιος ζωντανός τέσσερα 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αν και ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ξεκάθαρος ο Πιρότζι υποστηρίζει ότι μόνο στο Αματρίτσε εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Επίσης οι συνεχείς μετασεισμοί που ξεπερνούν τους 1.000, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δυσκολεύουν ιδιαίτερα το έργο των διασωστών. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού 293 ιστορικά κτήρια στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστρεφεί ολοσχερώς.

italia seismos 12

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες σεισμοπαθείς περιμένουν το πράσινο φως από τις Aρχές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις πλέον πληγείσες περιοχές κι αφού πέρασαν πολλές νύχτες στα οχήματά τους ή στις σκηνές που έχουν στήσει οι Aρχές.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ιταλία: Συγκινούν Αφρικανοί πρόσφυγες που βοηθούν στην αναζήτηση επιζώντων (videos)

Ανατριχιαστική αποκάλυψη: Ήξεραν ότι το Αματρίτσε θα ισοπεδωθεί - Στους 278 οι νεκροί (vids+pics)

Σχετικές ειδήσεις