ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Νταράγια είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων – Κανείς κάτοικος δεν έχει μείνει

Συρία: Η Νταράγια είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων – Κανείς κάτοικος δεν έχει μείνει

Oι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της Νταράγια, του πρώην προπυργίού των ανταρτών που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, μετά την απομάκρυνση των χιλιάδων κατοίκων της, μαχητών και αμάχων, έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιορκίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή.

«Ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την Νταράγια και έχει αναπτυχθεί στο σύνολο της πόλης. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας ένοπλος» επιβεβαίωσε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Ο φάκελος "Νταράγια" έκλεισε μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, των ενόπλων και των οικογενειών τους στο πλαίσιο της συμφωνίας» που επιτεύχθηκε την Πέμπτη μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και των ανταρτών, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας.

Η συριακή τηλεόραση πρόβαλε πλάνα όπου διακρίνονται οχήματα του στρατού να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, από τις πρώτες όπου ο πληθυσμός εξεγέρθηκε εναντίον της συριακής κυβέρνησης το 2011.

«Η δεύτερη και τελευταία οχηματοπομπή των ανταρτών και των αμάχων αποχώρησε σήμερα από τη Νταράγια» επισήμανε από την πλευρά του ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες Παρασκευή 26 Αυγούστου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι 4.000 άμαχοι μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας και τουλάχιστον 700 αντάρτες προς το Ιντλίμπ, προπύργιό τους και των τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο πληθυσμός που είχε παραμείνει στην πόλη υπολογίζεται σε 8.000 ανθρώπους σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen μετέδωσε εικόνες όπου Σύροι στρατιώτες φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα τα λεωφορεία όπου επιβαίνουν οι αντάρτες, στους οποίους επιτράπηκε να κρατήσουν το τουφέκι τους, βάσει της συμφωνίας.

«Με το αίμα μας! Με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για εσένα, Μπασάρ!» φώναζαν οι στρατιώτες καθώς περνούσαν από μπροστά τους τα λεωφορεία. Ορισμένοι από τους αντάρτες αντέδρασαν σχηματίζοντας με τα δάκτυλά τους το σήμα της νίκης.

Οι αντάρτες και οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν στο Ιντλίμπ και οι υπόλοιποι άμαχοι στη Χρατζέλα, μια κοινότητα που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Νταράγια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντικαθεστωτικοί αντάρτες κατήγγειλαν τον «αναγκαστικό εκτοπισμό» των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι ήταν αντιμέτωποι με τον λιμό και τους σχεδόν σε καθημερινή βάση βομβαρδισμούς.

Σχετικές ειδήσεις