ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ «υποτίμησε τον Καντάφι»

Το ΝΑΤΟ «υποτίμησε τον Καντάφι»
Στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ υποτίμησε το «πραγματικό κύρος» του Μουαμάρ Καντάφι, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο...

Στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ υποτίμησε το «πραγματικό κύρος» του Μουαμάρ Καντάφι, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, κατέληξαν τέσσερις πρώην βουλευτές, τρεις Γάλλοι και ένας Βρετανός, οι οποίοι επισκέφθηκαν στις αρχές Αυγούστου την Τρίπολη.

Αντίθετα, η Συμμαχία «υπερεκτίμησε» το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων και την ικανότητά του «να διαδώσει την ανταρσία πέρα από την περιοχή της Βεγγάζης», τονίζουν οι πολιτικοί σε κοινή τους διακήρυξη.

«Μετά από 140 ημέρες πολέμου από τη Συμμαχία, ήταν επόμενο να παρατηρήσουμε ότι η σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Λιβύης έχει περιπέσει σε τέλμα από το οποίο φαίνεται δύσκολο να βγει», αναφέρει η διακήρυξη.

«Πώς να μην αναρωτηθούμε για μια αρχικά νόμιμη στρατιωτική παρέμβαση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είχε ως στόχο να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Βεγγάζης όταν παρατηρούμε ότι στη συνέχεια απώλεσε την ουδετερότητά της;», σημειώνουν οι πρώην βουλευτές.

Η αντιπροσωπεία αυτή επισκέφθηκε την Τρίπολη στο διάστημα 4-7 Αυγούστου και συναντήθηκε με αξιωματούχους του λιβυκού καθεστώτος, όπως με τον Μπεσίρ Σάλεχ, στενό συνεργάτη του Καντάφι.

Οι τέσσερις πρώην βουλευτές ήταν οι Γάλλοι Τιερί Κορνιγιέ του κεντροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Μαρζί Σιντρ του κυβερνώντος κόμματος UMP, Μισέλ Σκαρμπονσί (είχε εκλεγεί με το κεντροαριστερό πρώην PRG) και ο Συντηρητικός Βρετανός Τζον Κόρι.

Οι ίδιοι σκοπεύουν να οργανώσουν στο Παρίσι μια «προπαρασκευαστική επιτροπή για το διάλογο στη Λιβύη στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρίπολης και του Μεταβατικού Συμβουλίου». Όπως είπαν, στηρίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για το θέμα της Λιβύης.