ΚΟΣΜΟΣ

Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, το ένα μετά το άλλο, ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στη Βραζιλία

Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, το ένα μετά το άλλο, ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στη Βραζιλία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες, οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων, επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη (31/8).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Βραζιλία, μετά την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ από τη Γερουσία.

«Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στη Βραζιλία» για διαβουλεύσεις σχετικά με τα «απαραίτητα μέτρα» μετά την εξέλιξη αυτή, έγραψε ο Μοράλες στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός επίσης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους πρεσβευτές τους, ενώ η Κούβα έκρινε πως η καθαίρεση της Ρουσέφ εντάσσεται σε μια «ιμπεριαλιστική» επίθεση εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Ο Τέμερ, ήδη προσωρινός πρόεδρος αφότου η Ρουσέφ παύθηκε προσωρινά τον Μάιο, θα την αντικαταστήσει στο αξίωμα ως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βραζιλία στα τέλη του 2018 εάν καθαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρουσέφ δεν θα μπορεί να αναλάβει ή να διεκδικήσει κανένα αξίωμα για οκτώ χρόνια.

Χθες ο Τέμερ δήλωσε «απόλυτα ήρεμος» καθώς υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο 60 αθλητές που εκπροσώπησαν τη Βραζιλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξίσου αντιδημοφιλής με την αντίπαλό του, περιμένει την καθαίρεσή της για να αναχωρήσει, σήμερα ή αύριο, για την Κίνα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Μερικά χιλιόμετρα από εκεί, στη Γερουσία, η Ντίλμα Ρουσέφ εκφράστηκε σε πολύ πιο υψηλούς τόνους: «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, από την υλοποίηση ενός αληθινού πραξικοπήματος», είπε στο βήμα. Προβάλλοντας ένα αποφασιστικό αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο, αναφέρθηκε στα πέτρινα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), κατά τη διάρκεια της οποίας είχε φυλακιστεί και βασανιστεί.

«Φοβόμουν τον θάνατο, τις συνέπειες των βασανιστηρίων στο σώμα μου και στην ψυχή μου (...) αλλά δεν ενέδωσα. Αντιστάθηκα. Σήμερα, αυτό που φοβάμαι είναι ο θάνατος της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, πριν κλείσει την ομιλία της με την έκκληση: «Ψηφίστε κατά της καθαίρεσης, ψηφίστε υπέρ της δημοκρατίας».

Κατόπιν η 68χρονη πρώην αντάρτισσα δέχθηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων από τους γερουσιαστές. Οι αντίπαλοί της, γερουσιαστές της κεντροδεξιάς και άλλοι, την κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα και απέκρυψε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε κυρίως η πτώση των τιμών των πρώτων υλών.

«Αυτή η οποία δικάζεται δεν είναι η γυναίκα που εναντιώθηκε στη δικτατορία με πολύ θάρρος. Αυτή που δικάζεται εδώ είναι η πρόεδρος της Δημοκρατίας Ντίλμα Ρουσέφ», ανέφερε ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Τάσο Ζερεσάτσι, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να «υποβαθμίσει τη βαρύτητα των πράξεών της».

Υπομονετικά και ήρεμα, η Ρουσέφ απάντησε σε όλους, επιλέγοντας να πάρει μέρος στη διαδικασία, αντίθετα με αυτό που είχε συμβεί το 1992, όταν ο τότε πρόεδρος Φερνάντου Κολόρ είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Μετά τη σημερινή συζήτηση των δικηγόρων των δύο πλευρών οι 81 γερουσιαστές – τους μισούς και πλέον εκ των οποίων βαρύνουν υποψίες για διαφθορά ή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε βάρος τους – θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν για δέκα λεπτά ο καθένας, κάτι που μπορεί να σημάνει ότι η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31/8).

Τα προγνωστικά προεξοφλούν την ήττα της Ρουσέφ: σύμφωνα με υπολογισμούς των βραζιλιάνικων ΜΜΕ, πάνω από τα δύο τρίτα θα ταχθούν υπέρ της καθαίρεσής της στην ψηφοφορία.