ΚΟΣΜΟΣ

Η Ροζέτα βρήκε το «χαμένο» ρομποτάκι Φίλαι σε ένα σκοτεινό ρήγμα του κομήτη Τσούρι (pic)

Η Ροζέτα βρήκε το «χαμένο» ρομποτάκι Φίλαι σε ένα σκοτεινό ρήγμα του κομήτη Τσούρι (pic)

Το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Φίλαι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στον κομήτη Τσούρι μετά την επεισοδιακή προσεδάφισή του, το Νοέμβριο του 2014, εντοπίστηκε από μια κάμερα του διαστημικού οχήματος Ροζέτα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

"Λιγότερο από έναν μήνα πριν το τέλος της αποστολής Ροζέτα, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημικού σκάφους αποκάλυψε ότι το ρομπότ Φίλαι έχει σφηνώσει σε ένα σκοτεινό ρήγμα του κομήτη 67P", ανέφερε στον ιστότοπό της η ESA.

Αυτή η ανακάλυψη πάντως "δεν αλλάζει τίποτα" για το ρομπότ-εργαστήριο, η αποστολή του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 27 Ιουλίου η Ροζέτα είχε σταματήσει τις προσπάθειές της να επικοινωνήσει ξανά με το ρομποτάκι, το οποίο έχει σιγήσει από το καλοκαίρι του 2015. Η κάμερα Όσιρις πλησίασε σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη για να τραβήξει αυτήν τη φωτογραφία που δείχνει καθαρά το ρομπότ και δύο από τα τρία πόδια του.

"Το Φίλαι βρίσκεται στη βάση ενός απόκρημνου βράχου", δήλωσε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του σχεδίου Ροζέτα στη CNES, τη γαλλική διαστημική υπηρεσία.

Μετά την ιστορική προσεδάφισή του στον κομήτη, στις 12 Νοεμβρίου 2014, και αφού αναπήδησε αρκετές φορές, το ρομποτάκι κατέληξε σε ένα ρήγμα, πεσμένο στο πλάι, με το ένα πόδι στον αέρα και τις κεραίες του σε οριζόντια θέση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ήταν αδύνατον να επικοινωνήσει με το "μητρικό σκάφος" αφού έσβησαν οι μπαταρίες του.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Ροζέτα, που συνοδεύει το Φίλαι στο ταξίδι του τα δύο τελευταία χρόνια, θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τον κομήτη και θα προσεδαφιστεί ελεγχόμενα. Αυτό θα είναι το τέλος της διαστημικής περιπέτειάς της.

Σχετικές ειδήσεις