ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στη φυλακή ιεροκήρυκας που υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος

Βρετανία: Στη φυλακή ιεροκήρυκας που υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος

Ο ΆντζεμΤσουντάρι είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του επονομαζόμενου «Londonistan».

Ένας εξτρεμιστής ιεροκήρυκας, ο Άντζεμ Τσουντάρι καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και έξι μηνών από το κακουργιοδικείο του Λονδίνου καθώς κρίθηκε ένοχος ότι προέτρεψε τους υποστηρικτές του να παράσχουν υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο 49χρονος δικηγόρος με καταγωγή από το Πακιστάν, ένας εμβληματικός ιεροκήρυκας στους ισλαμιστικούς κόλπους της Βρετανίας, προέτρεπε τους πιστούς να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση σε μια σειρά βίντεο που είχαν αναρτηθεί στο YouTube αφού είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη της, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Υποστηρικτές του Τσουντάρι που ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου του Όλντ Μπέιλι αντέδρασαν στο άκουσμα της ετυμηγορίας κι άρχισαν να φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος), μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι στρατολογούσε νέα μέλη για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων εδώ και 20 χρόνια, ο Τσουντάρι είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 στο πλαίσιο μιας έρευνας για ισλαμιστική τρομοκρατία.
Είχε αφεθεί ελεύθερος μία ημέρα αργότερα και είχε καταγγείλει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» που είπε ότι διέπραξε η κυβέρνηση πριν από μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί πράσινο φως για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών από τη βρετανική πολεμική αεροπορία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Με μακριά γενειάδα και γυαλιά, ο Τσουντάρι είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του επονομαζόμενου «Londonistan», όπως αποκαλείται το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε την βρετανική πρωτεύουσα στις αρχές του 2000.

Ο ίδιος είχε αναλάβει τα ηνία της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ- Μουχατζιρούν, που είναι επίσης γνωστή με το όνομα «Μουσουλμάνοι εναντίον των Σταυροφόρων» ή «Islam4UK» στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ο Άντζεμ Τσουντάρι είχε διοργανώσει μια συγκέντρωση υπέρ του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Λονδίνο το 2011. Τότε περίπου 50 μέλη της οργάνωσής του έκαψαν μια αμερικανική σημαία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Ο ιεροκήρυκας είχε επίσης επιδοκιμάσει τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και είχε δηλώσει ότι ήθελε να μετατρέψει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε τέμενος.

Σχετικές ειδήσεις