Νέο «θερμό» επεισόδιο στον Περσικό: Ιρανικό σκάφος μπλόκαρε αμερικανικό ταχύπλοο

Newsbomb

Νέο «θερμό» επεισόδιο στον Περσικό: Ιρανικό σκάφος μπλόκαρε αμερικανικό ταχύπλοο

Ένα αμερικανικό περιπολικό σκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία όταν το πλησίασε σε απόσταση περίπου 90 μέτρων ένα ταχύπλοο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στην περιοχή του Κόλπου, ανέφεραν σήμερα δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε την Κυριακή και είναι το τέταρτο που γίνεται στην περιοχή σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι οι ενέργειες αυτές των Ιρανών μπορεί να οδηγήσουν σε "λάθη".

Μετά την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τεχεράνη. Ωστόσο οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν διαφορές, κυρίως σε ό,τι αφορά το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι δύο αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι το ιρανικό σκάφος έπλευσε κατευθείαν προς το αμερικανικό USS Firebolt, αναγκάζοντάς το να αλλάξει πορεία. Το αμερικανικό περιπολικό επιχείρησε τρεις φορές να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου με το ιρανικό, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το επεισόδιο ξεκίνησε όταν επτά ιρανικά σκάφη "παρενόχλησαν" το Firebolt.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι έχουν σημειωθεί 31 τέτοια επεισόδια από την αρχή του έτους, σχεδόν τα διπλάσια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. "Δεν παρατηρούμε τέτοιου είδους επίκινδυνη και αντιεπαγγελματική δραστηριότητα από καμία άλλη χώρα", πρόσθεε.

Στα τέλη Αυγούστου, ένα αμερικανικό σκάφος έβαλε με προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός ιρανικού που πλησίαζε δύο άλλα αμερικανικά πλοία. Τότε, το υπουργείο Άμυνας του Ιράν ανακοίνωσε ότι τα ιρανικά πλοία έκαναν απλώς τη δουλειά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved