ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οργουελικό μοντέλο φυλάκισης των υπόπτων για εξτρεμισμό χωρίς στοιχεία προτείνει ο Σαρκοζί

Γαλλία: Οργουελικό μοντέλο φυλάκισης των υπόπτων για εξτρεμισμό χωρίς στοιχεία προτείνει ο Σαρκοζί

Τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων, αλλά και ειδικών κέντρων κράτησης για τζιχαντιστές, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια στη Γαλλία, προτείνει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο (11/9) της εφημερίδας Le Journal du Dimanche (JDD).

Η ασφάλεια είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, καθώς πάνω από 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις τζιχαντιστών στο γαλλικό έδαφος από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι δηλώσεις του Σαρκοζί δημοσιεύονται μερικά εικοσιτετράωρα αφότου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιτέθηκε σε στελέχη της γαλλικής δεξιάς, λέγοντας ότι η αντίδρασή τους στο κύμα των επιθέσεων των τζιχαντιστών δείχνει πως η αληθινή πρόθεσή τους είναι να καταστρέψουν το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας.

Ο Σαρκοζί υιοθέτησε όμως ακόμη πιο σκληρή στάση στη συνέντευξή του σήμερα: πρότεινε να εγκλείονται συστηματικά οι Γάλλοι τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με τζιχαντιστές σε ειδικά κέντρα κράτησης.

«Κάθε Γάλλος τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι συνδέεται με την τρομοκρατία, επειδή συχνά συμβουλεύεται έναν τζιχαντιστικό ιστότοπο, ή επειδή η συμπεριφορά του δείχνει πως έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, ή επειδή βρίσκεται σε στενή επαφή με ριζοσπαστικοποιημένους ανθρώπους, πρέπει προληπτικά να οδηγείται σε κέντρο κράτησης», υποστήριξε ο Σαρκοζί μιλώντας στη Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς.

Ο Νικολά Σαρκοζί –ο οποίος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2017– τόνισε πως δεν υπάρχει θέση για «νομικές καλοσύνες» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του γαλλικού ινστιτούτου ερευνών της κοινής γνώμης (Ifop) οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, στη δεύτερη θέση ως προς αυτό το ζήτημα κατατάσσεται ο Σαρκοζί, στην τρίτη ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενώ ο Ολάντ καταλαμβάνει τη μακρινή 8η θέση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ιρβοάς πάντως τόνισε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα σήμερα ότι σχεδιάζει να προτείνει εντός της εβδομάδας μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών της Γαλλίας στον πρωθυπουργό Βαλς.

«Δεν τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας ειδικών φυλακών για τους τρομοκράτες. Η αληθινή πρόκληση είναι να απελευθερωθούν όσοι έχουν καταδικαστεί σε μικρής ή μεσαίας διάρκειας ποινές» φυλάκισης, τόνισε ο Ιρβοάς.

Ρoή Ειδήσεων