ΚΟΣΜΟΣ

Δεν τη θέλουν! Δημοσκόπηση-κόλαφος για τη Μέρκελ σε σύγκριση με τον Βαυαρό Ζέεχοφερ

Δεν τη θέλουν! Δημοσκόπηση-κόλαφος για τη Μέρκελ σε σύγκριση με τον Βαυαρό Ζέεχοφερ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Die Welt τo 42% των Γερμανών θεωρεί ότι ο πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), Χορστ Ζέεχοφερ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία ως υποψήφιος καγκελάριος από την πρόεδρο του -αδελφού- χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2017. Πάντως, το 52% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο Ζέεχοφερ θα ήταν ιδανικότερος υποψήφιος από τη Μέρκελ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία έγινε από το Ινστιτούτο Infratest για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας.

Οι εθνικές εκλογές αργούν βέβαια ακόμα στη Γερμανία, καθώς θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017, και το ερώτημα είναι υποθετικό, αφού αναμένεται πως η Άνγκελα Μέρκελ θα ανακοινώσει τη δική της υποψηφιότητα για την καγκελαρία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, εάν έβαζε υποψηφιότητα η -επίσης χριστιανοδημοκράτις- υπουργός Αμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν οι πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος θα ήταν μηδαμινές. Μόνο το 17% απάντησε ότι θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί από τη Μέρκελ, ενώ το 75% απάντησε αρνητικά.

Η εμφύλια διαμάχη μεταξύ CDU και CSU για το προσφυγικό καθιστά αδιανόητο έναν κοινό προεκλογικό τους αγώνα με ουσιαστικό περιεχόμενο, σχολίασε δηκτικά στην κυριακάτικη Welt o αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ράλφ Στέγκνερ, ενώ πρόσθεσε πως «φυσικά η υποψηφιότητα Ζέεχοφερ και η επέκταση του βαυαρικού CSU σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα ήταν η λογική συνέπεια».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων στη Μπούντεστακ Κάτριν Γκέρινγκ-Εκχαρντ βλέπει στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης μια ένδειξη του αυξανόμενου λαϊκισμού. «H λαχτάρα για απλές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα οδηγεί τους πολίτες στην αγκαλιά των δημαγωγών και των λαϊκιστών», δήλωσε στην Welt.

O Zέεχοφερ, από την πλευρά του είπε μεν χτες μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του CSU «Θέλουμε την ενότητα», αλλά πρόσθεσε «όχι με κάθε τίμημα, ούτως ώστε να θυσιάσουμε πολιτικές θέσεις του χριστιανοκοινωνικού κόμματος». O Bαυαρός πολιτικός δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομοφωνία στη σημερινή συνάντηση των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο «και να συζητά επ΄άπειρον». Πρέπει να αποφασίζουν για να μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τις εκλογές.

Ο Γενικός Γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πέτερ Τάουμπερ δήλωσε κατευναστικά στην κυριακάτικη Welt, «δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις. ΤΟ CSU πάει ίσως λίγo παραπέρα από μας, αλλά βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Διχογνωμία υπάρχει σε δύο σημεία: στο ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες και στο θέμα της διατήρησης της διπλής υπηκοότητας από νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία και έχουν ενσωματωθεί καλά».

Όπως σημειώνει η Welt τα νεύρα είναι τεντωμένα στο CDU μετά την ήττα του από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) την περασμένη Κυριακή στο κρατίδιο Mecklemburg-Vorpommern, όπως επίσης και από την έλλειψη προοπτικής νίκης στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, κατά την ίδια εφημερίδα, ουδείς είναι σίγουρος ότι θα επανέλθει η ηρεμία ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα CDU και CSU.

Σχετικές ειδήσεις