ΚΟΣΜΟΣ

«Κρατά» η εκεχειρία στη Συρία - Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται στο Χαλέπι

«Κρατά» η εκεχειρία στη Συρία - Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται στο Χαλέπι

Οι Σύροι αντάρτες έχουν παραβιάσει την εκεχειρία 23 φορές, κυρίως στο Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Χάμα.

Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Συρία με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας τηρείται σε γενικές γραμμές στο Χαλέπι, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει στείλει αναγνωριστικό εξοπλισμό στο Χαλέπι ώστε να εντοπίζονται και να καταστέλλονται απόπειρες παραβίασης της εκεχειρίας, δήλωσε ο αντιστράτηγος Βίκτορ Ποζνίχιρ.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις έπαυσαν πυρ, εκτός από τις ζώνες όπου δρουν το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα», ανέφερε ο Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Σύροι αντάρτες έχουν παραβιάσει την εκεχειρία 23 φορές, κυρίως στο Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Χάμα. Ο αντιπτέραρχος Σεργκέι Κοπίτσιν, ο εκπρόσωπος του κέντρου συμφιλίωσης για τη Συρία που εδρεύει στη βάση Χμεϊμίν, υποστήριξε ότι στο Χαλέπι έγιναν πέντε παραβιάσεις από τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10.

Οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον οδικό άξονα του Καστέλο, απ' όπου θα μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, όμως διευκρίνισαν ότι απόψε το βράδυ θα παραδώσουν τις θέσεις τους στους εκπροσώπους της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ερντογάν: Ελπίζουμε ότι η εκεχειρία στη Συρία θα είναι «μόνιμη»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι «μόνιμη», σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Υπάρχουν προβλήματα σε δυο-τρία χωριά», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε μικροπαραβιάσεις της εκεχειρίας, με βάση πληροφορίες που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «όλα πάνε καλά τις πρώτες 48 ώρες».

«Θεού θέλοντος, η κάθε πλευρά θα κάνει τα απαραίτητα για να τηρηθεί η εκεχειρία», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους σε κάποιες από τις ένοπλες οργανώσεις στην Συρία που αρνούνται να σταματήσουν να πολεμούν τα στρατεύματα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι ενέργειες τους εμποδίζουν τις κοινές προσπάθειες Μόσχας-Ουάσιγκτον να ξεκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.

«Καλούμε με έντονο τρόπο όλους όσοι έχουν επιρροή σε αυτές τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, πρώτα κα κύρια την αμερικανική πλευρά, να διαχειριστούν επιτέλους τους προστατευομένους τους», υπογράμμισε με ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί στις αναμενόμενες προκλητικές τους ενέργειες να ανατρέψουν μια ευκαιρία για μια επιστροφή σε μια πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης», τονίζεται.

Μερικές από αυτές τις οργανώσεις έχουν ανοιχτά δηλώσει πως δεν επιθυμούν να διαχωριστούν από το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ, πρώην επονομαζόμενο Μέτωπο Αλ Νόσρα, σημειώνει το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τουλάχιστον 21 ένοπλες οργανώσεις έχουν απορρίψει την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται στο Χαλέπι

Είκοσι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και κατευθύνονται στο Χαλέπι, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τις οποίες δεν κατονομάζει, τα φορτηγά πέρασαν στη Συρία από το μεθοριακό φυλάκιο του Τζιλβέγκοζου, στην επαρχία Χατάι. Τουλάχιστον 40 νταλίκες θα ακολουθήσουν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το τέλος της ημέρας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν διαβεβαιώσει πριν από μερικές ημέρες ότι κάνουν όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες για να σταλεί στο Χαλέπι ανθρωπιστική βοήθεια, όπου ζουν εγκλωβισμένοι στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες περίπου 250.000 άνθρωποι.

Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από την πλευρά της υπηρεσίας αυτής θα ξεκινήσει την Τετάρτη, σε συντονισμό με τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Νωρίτερα ωστόσο, οι συριακές Αρχές προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν κάθε βοήθεια από την Τουρκία αν η αποστολή της δεν γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Δαμασκού και τον ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις