ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι ΗΠΑ θα δώσουν 38 δισ. δολάρια στο Ισραήλ;

Γιατί οι ΗΠΑ θα δώσουν 38 δισ. δολάρια στο Ισραήλ;

ΗΠΑ και Ισραήλ επανεπιβεβαίωσαν την ειδική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους, καθώς οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία μαμούθ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα, μετά από 10 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων Ηνωμένες Πολιτείες καi Ισραήλ συμφώνησαν στο νέο πακέτο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα της Μέσης Ανατολής σε βάθος δεκαετίας. Πρόκειται για 38 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που καθιστά τη συμφωνία τη μεγαλύτερη που έχουν υπογράψει οι δύο σύμμαχοι.

Η υπογραφή της συμφωνίας βάζει τέλος ουσιαστικά στην ένταση που υπήρχε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε προκύψει λόγω των έντονων διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για μια σειρά θεμάτων, με κυρίαρχο την επέκταση του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος στη Δυτική Όχθη.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είναι κρίσιμη για το Ισραήλ, αφού χάρη σε αυτή έχει κατορθώσει να έχει ισχυρότατες ένοπλες δυνάμεις αλλά και να αναπτύξει αξιολογότατη αμυντική βιομηχανία, με συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Το σύμφωνο υπέγραψαν ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Γιάκομπ Νάγκελ και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον. Για την εκταμίευση της βοήθειας στο Ισραήλ θα είναι αναγκαία η έγκριση του Κογκρέσου, κάτι που δεν αναμένεται να είναι πρόβλημα.

Σχετικές ειδήσεις