ΚΟΣΜΟΣ

Πλέον και οι Γερμανοί γυρνούν την πλάτη τους στη Μέρκελ - Νέα βαριά ήττα του κόμματός της

Πλέον και οι Γερμανοί γυρνούν την πλάτη τους στη Μέρκελ - Νέα βαριά ήττα του κόμματός της

Ιστορικό χαμηλό -από την ενοποίηση της Γερμανίας- κατέγραψε στις εκλογές του Βερολίνου, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου.

Οι περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, κατέγραψαν μια ακόμα εκλογική ήττα για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που είδε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να συγκεντρώνει ποσοστό 17,6%, έχοντας συρρικνώσει το ποσοστό του, στο χαμηλότερο μετά την πτώση του τείχους και την επανένωση της Γερμανίας.

Πρώτοι αλλά με απώλειες ήρθαν οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ ανησυχία προκαλεί το ποσοστό του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο συγκεντρώνοντας 14,2%, κατετάγη πέμπτο και μπήκε -για πρώτη φορά- στο τοπικό κοινοβούλιο.

Τρίτο στις χθεσινές εκλογές αναδείχθηκε το Die Linke με 15,6% και τέταρτοι οι Πράσινοι με 15,2%, κάτι που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια «αριστερόστροφη» κυβέρνηση στο Βερολίνο, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνεργαστούν -αντί με το κόμμα της Μέρκελ- με το Die Linke ή και με τους Πράσινους.

Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να «πληρώνει» μεταξύ άλλων και την έντονη ανησυχία των Γερμανών για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί, ακόμη και στη γερμανική πρωτεύουσα όπου υπάρχει περισσότερη στήριξη για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σόντερ, από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), τόνισε ότι «για να αλλάξει το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία στη μεταναστευτική πολιτική».

Αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα:

* Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 21,6% (-6,7%), 38 έδρες.
* Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%), 31 έδρες
* Aριστερά (Die Linke): 15,6% (+3,9% ), 27 έδρες
* Πράσινοι: 15,2% (-2,4%), 27 έδρες
* Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% 25 έδρες
* Φιλελεύθεροι: 6,7% (+4,9%), 12 έδρες

Σχετικές ειδήσεις