ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη σύνοδος για την ειρήνη στη Συρία – Απαισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα

Κρίσιμη σύνοδος για την ειρήνη στη Συρία – Απαισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα

Μία ακόμα προσπάθεια για τον τερματισμό του μακελειού στη Συρία ξεκίνησε υπό την κοινή προεδρία ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η διεθνής σύνοδος για τη συριακή σύγκρουση με στόχο να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τη διπλωματική διαδικασία για την ειρήνη στη Συρία, ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα (20/09) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την προεδρία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από 23 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει και πάλι μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και των ανταρτών, όπως εκείνη στην οποία συμφώνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Η εκεχειρία αυτή κατέρρευσε την Δευτέρα (19/09), με τις δύο πλευρές να κατηγορούνται για την παραβίασή της.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν να μπει ένα τέλος στον εξαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. "Θα πρέπει να αναλογιστούμε αν υπάρχει κάποιος δρόμος που να οδηγεί ξανά σε διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία ή αν κάτι τέτοιο έχει πλέον καταστεί αδύνατον", είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τα Ηνωμένα Έθνη διέκοψαν όλες τις αποστολές βοήθειας στη Συρία μετά την πολύνεκρη επίθεση που δέχτηκε την Δευτέρα ένα κομβόι που μετέφερε εφόδια στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο στην επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένα στέλεχός της και περίπου 20 πολίτες.

«Βαριά ατμόσφαιρα», διαφωνίες αλλά και διαβεβαιώσεις ότι «η εκεχειρία δεν είναι νεκρή»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε ότι η εκεχειρία στη Συρία «δεν είναι νεκρή», μολονότι ξανάρχισαν ξανά οι βομβαρδισμοί, σε έναν πόλεμο που μονοπωλεί τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι νεκρή», είπε λακωνικά ο Κέρι αποχωρώντας από τη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, στην οποία προήδρευε ο ίδιος μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόσθεσε δε ότι σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο υπουργό για το θέμα αυτό εντός της εβδομάδας.

Την άποψη του Κέρι συμμερίστηκε και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία «δεν πέθανε», αλλά κινδυνεύει σοβαρά. Ο Μιστούρα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας θα ξανασυνεδριάσει την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, χαρακτηρίζοντας «δραματική» τη σημερινή συνάντηση, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι «δεν είναι σε θέση να πει ότι η εκεχειρία θα σωθεί». Ο Ερό θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχει φτάσει «στα όριά της», αποκαλύπτοντας ότι πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας. «Δεν μπορεί να είναι μόνο μια αμερικανορωσική προσπάθεια», ανέφερε, συμπληρώνοντας:

«Ήταν μια αρκετά δραματική συνάντηση, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία; Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την εκεχειρία».

O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε, τέλος, ότι η μοναδική επιλογή για τον τερματισμό της βίας στη Συρία είναι η εφαρμογή του ρωσοαμερικανικού σχεδίου. Σχολιάζοντας το κλίμα της συνάντησης είπε ότι «η αίσθηση ήταν ότι κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια».

Έκκληση Μπαν για «τερματισμό των μαχών»

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση να μπει ένα «τέλος στις μάχες» που μαίνονται στη Συρία, στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Καλώ όλους εκείνους που ασκούν επιρροή (να καταβάλουν προσπάθειες) προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός των μαχών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια πολιτική μετάβαση», είπε ο γ.γ των ΗΕ καταγγέλλοντας την αιματηρή επίθεση εναντίον μιας οχηματοπομπής του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή του Χαλεπίου (βόρεια).

Πρόκειται «για μια αποκρουστική, βάρβαρη και προφανώς εσκεμμένη επίθεση» που υποχρέωσε τον ΟΗΕ να αναστείλει τις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαν κι Μουν χαρακτήρισε επίσης τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία «ήρωες» και όσους τους επιτίθενται «δειλούς» που θα «λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα».
Η σύρραξη στη Συρία «έχει τους περισσότερους νεκρούς και σπείρει τη μεγαλύτερη αστάθεια» σημείωσε, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πολλές οργανώσεις σκότωσαν αθώους αμάχους, όμως κανείς τόσους όσους η συριακή κυβέρνηση που συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον των κατοικημένων περιοχών και να βασανίζει κρατουμένους», σημείωσε.

Ο Μπαν κι Μουν επέκρινε τέλος τους πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης που «τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή», υπογραμμίζοντας την παρουσία στην αίθουσα της ολομέλειας εκπροσώπων κυβερνήσεων που «διευκόλυναν, χρηματοδότησαν ή ακόμα και συμμετείχαν στις φρικαλεότητες που διέπραξαν όλες οι εμπλεκόμενες στη σύρραξη πλευρές».

Σχετικές ειδήσεις