ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία για το βομβαρδισμό του κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία για το βομβαρδισμό του κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi SU-24 πετούσαν πάνω από την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία την ίδια ακριβώς ώρα που αυτή δέχθηκε επίθεση την Δευτέρα (20/9), ανέφεραν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενοι πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ευθύνεται για το περιστατικό.

Η Ρωσία διέψευσε ότι ούτε ρωσικά, ούτε συριακά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την αεροπορική επιδρομή με στόχο την αυτοκινητοπομπή.

Νωρίτερα μάλιστα ο ρωσικός στρατός έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο που κατέγραφε την κίνηση της αυτοκινητοπομπής που δέχθηκε επίθεση αργά την Δευτέρα στην επαρχία του Χαλεπιού, υποστηρίζοντας ότι ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν μαχητές και ρυμουλκούσε οπλισμό μεγάλου διαμετρήματος συνόδευε την αυτοκινητοπομπή.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Γενς Λέρκε δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθούν αν τα οχήματα από το κομβόι επλήγησαν από αέρος.

Οι επιθέσεις που έπληξαν 18 από τα 31 φορτηγά που αποτελούσαν την οχηματοπομπή, προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 20 ανθρώπων, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η επίθεση φέρεται να αποτέλεσε μοιραίο πλήγμα για την εύθραυστη εκεχειρία, που είχαν καταλήξει Ουάσιγκτον και Μόσχα και διήρκησε για μια εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις