ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αφρική: Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών με αφορμή την αύξηση των διδάκτρων (pics)

Ν. Αφρική: Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών με αφορμή την αύξηση των διδάκτρων (pics)

Τουλάχιστον δύο φοιτητές τραυματίστηκαν την Τετάρτη (21/9), όταν η αστυνομία της Νότιας Αφρικής επιχείρησε να διαλύσει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος των διδάκτρων των πανεπιστημίων, κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Η χθεσινη ήταν η δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ ή "Βιτς" του Γιοχάνεσμπουργκ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα δίδακτρα μπορεί να αυξηθούν κατά 8%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό που τρέχει με 5,9% φέτος.

Σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τον κλοιό ασφαλείας που είχε αποκλείσει την είσοδο του πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν εκτοξεύοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ πυροβόλησαν τους συγκεντρωμένους με πλαστικές σφαίρες.

Τα ετήσια δίδακτρα των πανεπιστημίων στη Νότια Αφρική κυμαίνονται από 30.000 έως 60.000 ραντ (1.900-3.800 ευρώ), ανάλογα με το ίδρυμα. Μολονότι οι αρχές άφησαν ελεύθερα τα πανεπιστήμια να αποφασίσουν μόνα τους για την αύξηση που θα ζητήσουν φέτος, και μόνο το γεγονός ότι το ποσό θα αυξηθεί προκάλεσε την οργή των φοιτητών που απαιτούν δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους.

Παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί μετά τον τερματισμό του απαρτχάιντ το 1994, οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν μια πραγματικότητα μεταξύ της μαύρης πλειοψηφίας και της λευκής μειοψηφίας: για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας είναι 28% στους μαύρους και 10% στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς.

Πολλά πανεπιστήμια, όπως το Βιτς και εκείνο του Κέιπ Τάουν έχουν κλείσει λόγω των διαδηλώσεων.

Πέρσι, το κίνημα των φοιτητών είχε αναγκάσει την κυβέρνηση να "παγώσει" τις αυξήσεις των διδάκτρων για το σχολικό έτος 2015-16.