ΗΠΑ: Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν χημικά με μουστάρδα στη μάχη για τη Μοσούλη

Newsroom Newsroom

ΗΠΑ: Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν χημικά με μουστάρδα στη μάχη για τη Μοσούλη

Όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ που πιστεύεται ότι μπορεί να εκτεθούν στα χημικά όπλα του ΙΚ έχουν εκπαιδευτεί και λάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί τον παράγοντα μουστάρδας, σε μη αεριούχα και στοιχειώδη μορφή του επικίνδυνου χημικού όπλου, για να αντιμετωπίσει την επίθεση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο προπύργιο της στη Μοσούλη του Ιράκ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση στη Μοσούλη, το ΙΚ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά με τον παράγοντα μουστάρδας», ανακοίνωσε ο Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει «περίπου είκοσι φορές» τα πυρομαχικά αυτά που μένουν επί του παρόντος «στοιχειώδη και από στρατιωτικής άποψης μη σημαντικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Ντέιβις, ο παράγοντας μουστάρδας διοχετεύθηκε στο πυρομαχικό αυτό υπό τη μορφή «πούδρας συσσωματωμένης με πίσσα. Γενικά δεν έχει τέτοια συγκέντρωση ώστε να είναι θανατηφόρο και προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό σε σχέση με άλλα», τόνισε.

Το Πεντάγωνο υποψιάζεται συγκεκριμένα ότι το προϊόν χρησιμοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πυρομαχικά που ερρίφθησαν εναντίον των αμερικανών στρατιωτών στη βάση Καγιαράχ στο βόρειο Ιράκ.

Αυτή η βάση μετατρέπεται σε σταθμό επιμελητειακής υποστήριξης της επιχείρησης στη Μοσούλη.

Όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ που πιστεύεται ότι μπορεί να εκτεθούν στα χημικά όπλα του ΙΚ έχουν εκπαιδευτεί και λάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Εκπαιδεύτηκαν πολλές φορές πριν πάνε σε περιοχές όπως η Καγιαράχ», εξήγησε ο Τζεφ Ντέιβις.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν επίσης τις ιρακινές δυνάμεις με περισσότερες από 50.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι τζιχαντιστές παρασκευάζουν οι ίδιοι τον παράγοντα μουστάρδας, που δεν προέρχεται συνεπώς από παλιά αποθέματα αερίου μουστάρδας του ιρακινού ή του συριακού στρατού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved