ΚΟΣΜΟΣ

Από τη Ρωσία προήλθε ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines (vids)

Από τη Ρωσία προήλθε ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines (vids)

Δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα.

Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική εισαγγελία παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών γι' αυτή την αεροπορική καταστροφή.

Οι διεθνείς εισαγγελείς δήλωσαν ακόμη πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες και πως, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, το πυραυλικό σύστημα επέστρεψε στη Ρωσία.

Πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.

Η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

Δείτε τις πρώτες στιγμές από την κατάρριψη της πτήσης MH17

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαιρέτισε σήμερα τα ευρήματα των διεθνών εισαγγελέων για την κατάρριψη ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου στην ανατολική Ουκρανία λέγοντας πως καταδεικνύουν την «άμεση ανάμιξη» της Ρωσίας στην αεροπορική συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, ενώ η Μόσχα δήλωσε από την πλευρά της «απογοητευμένη» από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία χαρακτήρισε «μεροληπτική» και «με πολιτικά κίνητρα».

Η ομάδα των ερευνητών ανέφερε πως το επιβατικό αεροπλάνο της Malaysia Airlines επλήγη από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk, που εκτοξεύθηκε από ένα χωριό το οποίο ελεγχόταν από τους φιλορώσους αντάρτες.

Δείτε το βίντεο με τον πύραυλο να μεταφέρεται στην ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία και πώς κατέρριψε το αεροπλάνο της Malaysia:

Η έκθεση των ερευνητών είναι «ένα σημαντικό ορόσημο» στην πορεία για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα ευρήματα αμφισβητούν τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines, που τον Ιούλιο του 2014 βρισκόταν καθ' οδόν από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Αυτό βάζει ένα τέλος σε όλες τις απόπειρες της Ρωσίας να δυσφημήσει τις δραστηριότητες της Κοινής Ομάδας Έρευνας και τα συμπεράσματά της διαδίδοντας διαστρεβλωμένες ή κατασκευασμένες πληροφορίες», προστίθεται στη δήλωση του ουκρανικού υπουργείου.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «η Ρωσία είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η κατάσταση γύρω από την έρευνα για την καταστροφή δεν αλλάζει. Τα συμπεράσματα της ολλανδικής εισαγγελίας επιβεβαιώνουν πως η έρευνα είναι μεροληπτική και έχει πολιτικά κίνητρα».