Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα: Δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου

Καλώντας τους Έλληνες του εξωτερικού να πάρουν…

Απίστευτο περιστατικό στη Μυτιλήνη: 19χρονη μετέφερε στη βαλίτσα της... 21χρονο

Στο πλοίο της γραμμής με προορισμό το…

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Το Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό»

Απάντηση στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών,…

Θρήνος στα Καμένα Βούρλα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Απόστολος Τσιτσιπάς

Σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση.

Φθιώτιδα: Τρόμος με το φάντασμα του Μπρόκεν στο Μαυρίλο - Οι εικόνες που «τρέλαναν» τους κατοίκους

Μια φιγούρα, που η θέα της καθηλώνει…

Προσφυγικό: Έτοιμος ο Ερντογάν να «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Προσφυγικό: Έτοιμος ο Ερντογάν να «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε σήμερα, Δευτέρα (03/10/2016) τις Βρυξέλλες ότι καθυστερεί στην εκταμίευση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ της οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο της συμφωνία για το προσφυγικό, που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο.

«Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιεύσει 179 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που είχαν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι «φθάνει το τέλος του έτους».

«Δίνουν υποσχέσεις, αλλά δεν τις τηρούν», είπε.

Οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα υπέγραψαν τον Μάρτιο συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία με αντάλλαγμα τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευθεί να εξετάσουν την άρση της υποχρέωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν. Το μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα 467 εκατομμύρια από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί χρηματοδοτώντας προγράμματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, η ΕΕ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα πρόγραμμα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, κυρίως Σύριους, οι αποδέκτες του οποίου θα αποκτήσουν προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.

Η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας και δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Είτε δώσουν αυτήν τη βοήθεια, είτε όχι, εμείς θα συνεχίσουμε την επιτέλεση της αποστολής μας προς αυτούς τους ανθρώπους που τρέχουν να γλιτώσουν από τις βόμβες», είπε ο Ερντογάν.